Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 09:17 - Франция след Саркози
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
1



Като се има предвид френската избирателна традиция, донякъде необичайно Франция изборно копира Америка. Френската социалистическа партия излъчи своя претендент за президентските избори през идния април, след първични избори и телевизионни дебати по американската предизборна система. Кандидатът на левицата, който ще се сблъска със сегашния президент Никола Саркози е Франсоа Оланд. Кандидатът на френските социалисти постигна в първичните избори убедителна победа над своя съперник Мартин Обри с 57% от гласовете срещу 43%, което е предпоставка за обединяване на левите избиратели зад Франсоа Оланд.

Социалистите във Франция не са печелили президенски избори отдавна – от 1988 година. Наблюдателите отбелязват, че кандидатът на социалистите, който търси консенсус е идеологически умерен и подчертано без лична харизма. Той ще се изправи срещу Никола Саркози, който ще стартира от предиентския пост, политик крайно енергичен, начело на Франция в критичен период – тежката криза в еврозоната, заплашваща самото съществуване на ЕС. Проучването на френското обществено мнение показва, че ако изборите бяха днес, катндидатът на социалистите би спечелил 60% от  гласовете, срещу 40% за Саркози. Но до изборите във Франция има половин година, през което време много неща могат да се променят. Много ще зависи от това дали Саркози в тандем с германския канцлер Ангела Меркел ще успее да измъкне Евросъюза от безпрецедентната криза.
Франсоа Оланд като социалист без опит в управлението на страната ще има насреща си Саркози, който държи лостовете на управлението на Франция в свои ръце. Освен това, Оланд ще трябва да обедини различните крила на социалистическата партия и да привлече гласове от крайната левица и от центъра. За сега се смята, че умората на френските гласоподаватели от управлението на десницата ще бъдат предпоставка за победа на Оланд идната пролет.

Големият проблем на Оланд е, че от една страна той е за запазване на работните места в държавния сектор, но от друга страна пледира за съкращаване на бюджетния дефицит на френската държава. По принцип във Франция левицата традиционно има силни позиции и дели мегдан с дясноцентристката партия на Саркози. Сега обаче, френските избиратели ще бъдат изправени пред труден избор: мерките за преодоляване последствията от финансово-икономическата криза и същевременно запазване на ЕС, където френско-германския тандем Саркози-Меркел играе решаваща роля.

Икономическата криза предизвиква във Франция по-голяма умереност на левицата основно, когато става дума за държавните разходи и бюджетния дефицит. От друга страна, личността на Франсоа Оланд бледнее на фона на колоритгната личност на Никола Саркози, но резултатите от неговото управление не са обнадеждаващи за французите. Ще видим през април дали махалото на властта във Франция бие наляво или надясно.

Във външната политика евентуалната победа на социалиста Оланд донякъде ще затрудни взаимодействието на Париж с Берлин, където управлява дясна коалиция. Интересно стои и въпросът дали Франсоа Оланд като президент ще продължи линията на френско-германско единодействие в Евросъюза, както и подкрепата на Франция за германската политика на сближаване с Русия. От друга страна, френският президент би имал съществени идеологически различия с бъдещия американски президент, който както се очертава ще бъде от дясната републиканска партия.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160873
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031