Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 12:22 - Съдбата на Гърция и рестриктивните мерки за икономиката
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
2



Вчера гръцкият парламент одобри на първо четене новия пакет от мерки за съкращаване на бюджетните разходи, за да може Гърция да получи поредния транш от 8 милиарда евро, който ще бъде осигурен от ЕС и МВФ. Днес е приемането на законопроекта на второ и окончателно четене. По всичко личи, че въпреки огромната по мащаб 48 часова генерална стачка, гръцкият Парламент, поставен в крайно тежко положение ще одобри законопроекта. Всички 154 депутати от лявоцентристката партия на премиера Георгиус Папандреу ще гласуват с ДА за приемането на зоконпроекта,  предвиждащ рязко намаление на заплатите и пенсиите, съкращаване на десетки хиляди държавни служители и увеличение на данъците.
Междувременно законопроектът предизвика масово недоволство, като Гърция бе обхваната от генерална стачка. По улиците и площадите на Атина, Солун  и другите големи градове в Гърция се стекоха около 140 хиляди протестиращи демонстранти. Както обикновено става в подобни случаи, към демонтрантите се присъединиха и екстремистки групи, в резултат на което бяха предизвикани ожесточени сблъсъци с полицията. Протестиращите замеряха полицаите с камъни и запалителни бомби и стигнаха до стълбите на Парламента, където са поставени прегради. В отговор органите на реда използваха сълзотворен газ срещу огромната маса протестиращи пред Парламента.

Гръцкото правителство и парламентарното мнозинство се намират под силен двоен натиск. От една страна е натиска на ЕС и МВФ, които изискват от Атина да извърши намаляване на държавните разходи – заплати и пенсии и чувствително съкращаване на заетите в държавния сектор. Парадоксалното е, че управляващата лявоцентристка партия трябва под натиск да предприеме стъпки, характерни за дясно управление. От друга страна е натиска на  профсъюзите, които организират безпрецедентни протестни шествия с искане да не бъдат предприети мерки за ново затягане на коланите.
Не е ясно, дали и тези действия на затягане на коланите ще свършат работа и ще бъдат последни. Но натискът е да бъдат приети суровите мерки преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, насрочена за 23 октомври неделя.

Изглежда „наказателните мерки” срещу Гърция са само начало на драстични съкращения в борбата с огромната задлъжнялост на Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. Голямата заплаха е гръцката криза да не се разпростарни в другите държави на ЕС, същевременно данъкоплатците в Германия и други страни от ЕС недоволстват срещу гръцките протести, тъй като ще трябва да поемат тежестта на голямата финансова подкрепа за излизане на Гърция от кризата.  

Съществува обаче следната голяма опасност – налаганите рестриктивни мерки за намаляване на дефицита, да предизвикат рязко намаление на потреблението, което да доведе до завъртане по низходящата спирала на икономиката. А това ще отвори вратата на  нова глобална рецесия.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160808
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031