Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 13:32 - Еврозоната виси на косъм
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1151 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ключът за излизане от свръхтежката дългова криза на еврозоната е в Германия. И по-точно в канцлера Ангела Меркел. За съжаление, Меркел все още блокира увеличаването на европейския фонд за спасяване от дълговата криза. Европейските лидери решиха да отложат до сряда ключовото решение – отлагане с броени дни на решението, за което еврозоната не можа да стигне за година и половина. Става дума за извеждането от кризата на Гърция, която е на ръба на дефолт; париране на кризата, която заплашва Италия и Испания; рекапитализирането на европейските банки, за да могат те да понесат отписването на част от дълга на свръхзадлъжнелите.
За да се посрещне заплахата от банкрут на Италия и Испания и да се рекапитализират заплашените европейски банки ще е необходима колосалната сума между два и три трилиона долара /досега спасителният фонд е 600 милиарда долара/. Очевидно са необходими нови парични източници.

Това, което Ангела Меркел трябва да каже на германците е, че Европа може да попадне в низходящата спирала на рецесията, която много сериозно ще засегне Германия – на първо място германският експорт, който е двигател на германскта икономика. Нещо повече, един неконтролиран гръцки дефолт и намаляване на финансовия рейтинг на Италия , Испания, дори и на Франция, ще означава срив на еврото и ще постави Германия в неконкурентна позиция.

До сега обаче Меркел се поддава на внушенията на еврофобите в Германия, като настоява, че работливите и пестеливи германци не трябва да плащат сметките на задлъжнялите страни в еврозоната. Така че при създалото се положение първо трябва да бъде убедена Ангела Меркел в необходимостта от спасителен план, а тя на свой ред да убеди Бундестага.

На всичко отгоре германският външен министър Гидо Вестервеле предложи в бъдеще държавите от еврозоната, които са твърде недисциплинирани относно бюджетите си, да бъдат предавани на съда на Европейския съюз. В този дух Вестервеле говори за мерки, с които да се направи по-ефективен пакта за стабилност и да се налагат съдебни санкции на бюджетно недисциплинираните.

Ако се продължи с натиска върху Гърция за по-нататъшно затягане на коланите, ще бъде изключен всякакъв бъдещ прираст на икономиката, и то не само на Гърция, но и на заплашените от банкрут Италия и Испания. Намаляването на дълга също е крайно важно, за да се даде глътка въздух на силно задлъжнялите държави. Най-важното сега за спасяването на еврото и еврозоната е да се разбере, че всички са заплашени поради общата обвързаност с европейската валута. И съответно, че е необходима солидарност от страна на по-силните икономики като Германия за излизане от дълговата криза.





Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Този Гордиев възел ще бъде
24.10.2011 14:17
разсечен от Мари Льо Пен. Тя има намерение, ако спечели изборите, а по всичко личи, че ще ги спечели, да извади Франция от Еврозоната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166743
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930