Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 19:50 - Спасение от дълговата криза?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1751 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Извънредно важното съвещание на еврозоната тази вечер в Брюксел по всяка вероятност няма да постигне окончателно споразумение за овладяване на дълговата криза. Вероятно срещата ще продължи и утре. Планира се увеличено до един трилион евро ресурс на европейския стабилизационен фонд. Въпреки това се изказва предположението, че европейските лидери може да помолят Европейската централна банка /ЕЦБ/ да продължи да изкупува облигациите на крайно задлъжнялите страни от еврозоната. Причината е в това, че дори и увеличеният стабилизационен фонд все пак ще разполага с ограничени средства.
ЕЦБ излезе на вторичния пазар на ценни книжа още през 2010
година. Първоначално банката изкупуваше ценни книжа на Гърция, а малко по-късно на Ирландия и Португалия. От м. август т.г. ЕЦБ започна да изкупува облигации на Италия и Испания – две големи икономики, чиито евентуален провал ще застраши съдбоносно еврозоната. До сега ЕЦБ е изкупила държавни облигации на обща стойност 169,5 милиарда евро.
Първоначално се смяташе, че изкупуването от банката на държавни облигации ще бъде само временна мярка. Предполагаше се, че от един момент нататък европейския фонд за стабилност ще изкупува държавните облигации. Междувременно до средата на октомври разширените пълномощия и финансов ресурс бяха одобрени от парламентите от всички страни на еврозоната. Германският Бундестаг днес даде пълномощия на канцлера Меркел да пледира за увеличение на стабилизационния фонд до над 1 трилион евро. Това, че Меркел сяда на днешните преговори в Брюксел в силна позиция е добра заявка за успеха на преговорите, доколкото Германия е главният финансов донор.  

Но да се върнем към ролята на ЕЦБ. Очевидно тя ще дава подкрепа на стабилизационния фонд дори и след неговото разширяване. Ще се търсят и други източници, евентуално от резервите на Китай и страните от БРИКС. Смята се, че ЕЦБ трябва да продължи с изкупуването на ценни книжа от тежко задлъжнелите страни, тъй като средствата на фонда все пак ще бъдат ограничени дори и след неговото увеличение от 440 милиарда евро до над 1 трилион евро. 

Меркел грижливо пази независимостта на ЕЦБ и иска да я държи далеч от европейския спасителен фонд. Като страна, внасяща най-голям дял в банката, Германия има и най силно влияние в ЕЦБ. На свой ред Франция е в затруднено положение, защото големите френски банки са много обвързани с няколко държави, които са на ръба на фалита.
През ноември предстои смяна на шефа на ЕЦБ Жан Клод Рише, който водеше консервативна политика на банката. Новият бос от 1
-ви ноември ще бъде италианеца Марио Драги, който може да заеме по-различна позиция от своя предшественик.

Днес, или вероятно утре ЕС ще търси решение на най-голямото изпитание на общността от Втората световна война насам.





Гласувай:
3



1. анонимен - Точен коментар
27.10.2011 14:58
Както винаги, Чавдар Киселинчев е на ниво! Жалко, че не се явява по телевизиите. Сегашните коментатори могат много да научат от него!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161320
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031