Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 20:42 - Меркел спасява еврозоната
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2027 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Споразумението, което еврозоната постигна в малките часове на извънредната среща в Брюксел на 27 октомври бе оценено като историческо. Но след като отшумя първоначалната еуфория се разбра, че предстои много труден път за реализация на споразумението и за излизане от дълговата криза.
Фактически срещата е била изправена пред провал и е постигнат пълен обрат в последния момент благодарение на енергичната позиция на Ангела Меркел. Германският канцлер Меркел е демонстрирала железни нерви и невероятно самообладание, като на паралелната среща с банкерите късно през нощта тя е нарекла „блъф” тяхната неотстъпчивост за „доброволно” опрощаване на половината от гръцкия дълг. Нещо повече, Меркел е заявила на частните банкери, че именно те ще понесат цялата отговорност за последтвията от провала на срещата. След този пробив се оформило принципното рамково споразумение за излизане от кризата. Успехът на брюкселската среща веднага повдигна котировките на всички борси в Европа, Азия и Америка. Но трябва да се отчете, че споразумението бе постигнато под изключителния натиск на финансовите пазари.

Един от големите проблеми от тук нататък е Италия, която се смята за твърде голяма като финанси и икономика, за да бъде спасявана по подобие на гръцкия начин. Но дори направеното за Гърция няма да е достатъчно, тъй като страната и през 2020 година ще има дълг равен на 120% от нейния БВП. Инвеститорите са скептични за положението на Италия, където предстои смяна на правителството на Силвио Берлускони. Това е необходимо, за да бъдат успешно извършени реформите и преструктурирането на италианския дълг.

Най-голямото предизвикателство оттук нататък за еврозонота е как да бъде увеличен европейския спасителен фонд до 1 трилион евро, в който сега са останали само 250 милиарда евро. Анализаторите отбелязват, че спасителният фонд е било необходимо да се увеличи до 2 трилиона евро. Една част от необходмия 1 трилион евро ще дойде от ЕЦБ, но за останалата се търсят външни източници. Имат се предивд преди всичко възможностите на страните от БРИК- Бразилия, Русия, Индия и Китай като потенциални донори. Първите сондажи в Пекин са направени непосредственто след споразумението от Брюксел. Китай, който  разполага с 3,2 трилиона долара валутни резерви, е дал да се разбере, че ще участва в европейския спасителен фонд само ако неговите компаньони от БРИК също вземат участие. Освен това, Пекин ще иска да изтръгне отстъпки и концесии от еврозоната преди да развърже кесията си.

Има и други важни развития след сключване на брюкселското споразумение. Европейските банки ще трябва да се рекапитализират за да могат успешно да посрещнат предизвикателствата на дълговата криза. Общо банките ще трябва да наберат 106,4 милиарда евро нов капитал, като гръцките банки ще трябва да осигурат 30 милиарда евро, испанските 26 милиарда евро, италианските 15 милиарда, френските 9 милиарда и германските 5 милиарда евро.

Лидерите на страните от еврозоната заявяват, че в бъдеще ще има по-строг контрол на бюджетите на страните-членки, интеграция на данъчната политика и цялостна нова рамка на финансовото управление на еврозоната. Според наблюдатели еврозоната ще прилича повече на наднационална държава на 17-те страни участнички, като 10-те останали от ЕС няма да могат да вземат участие при взимането на финансови решения.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160774
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031