Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 11:10 - Гърция е на пътя на пълен провал
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1548 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кризата в Гърция взе нова посока, след решението на премиера Папандеу да подложи на общонационален реферндум споразумението, постигнато в Брюксел на 27 октомври. Едно извънредно заседание на правителството завърши с пълна подкрепа на Георгиос Папандреу и на предложението му за референдум. В същото време обаче парламентарното мнозинство на партията на Папандреу се пропука след като 6 депутати социалисти обявиха, че напускат партията и се обявиха за спешни парламентарни избори. Опозиционната партия Нова демокрация също пледира за незабавни избори.
Нарастваща е тревогата в Атина, че при сегашната ситуация става все по-вероятно да бъде провалено споразумението между Гърция и еврозоната, което налага строги икономии на гърците срещу помощ от 130 милиарда евро и намаляване на дълга на половина. Ясно е, че Папандреу иска да свали от себе си отговорността за тежките условия на брюкселското споразумение и да я прхвърли върху цялото общество. И това да стане с помощта на референдум, което евентуално да се проведе през януари, макар да не е сигурно въобще дали ще се стигне до плебесцит, защото в петък ще бъде гласуван вота на доверие на правителството на Папандреу. При тази неизвестност е възможно разпадане на управляващото мнозинство, след което да се направи опит за формиране на правителство на националното единство.
Решението на Папандреу за референдум естествено изненада всички на Запад, включително канцлера Ангела Меркел и президента Никола Саркози, които поискаха незабавна среща с гръцкия премиер и група депутати от неговата партия. Междувременно поразиите върху икономиката на ЕС продължиха във връзка с несигурността около гръцкия референдум. Акциите на борсите в Европа, Азия и Америка вече втори ден продължиха да потъват след вестта от Атина за рефередум. Не трябва да се забравя, че икономиката в еврозоната, както посочва и Организаията за икономическо развитие и сътрудничество – ОИРС е близка до прага на рецесията и на нея й трябва малко, за да изпадне в повторна криза.
В антуража на Георгиос Папандреу, който по принцип защитава премиера, се правят изявления, като се твърди, че премиерът е бил принуден да пристъпи кам национален плебесцит, поради бурните протести и отчайващото недоволство на  гърците. С референдума се прави опит обикновените хора в Гърция да вземат сами решението дали да се приеме сделката на Брюксел или не. Междувременно нарастват опасенията, че с евентуалният вот да недоверие има реална опасност дълговата кризата да обхване задлъжнелите Италия и Испания. Да напомня, че италианската икономика е третата в ЕС, а безработицата в Испания достигна главозамайващите 20%.

Правителството на Папандреу би било четвъртото поред паднало от власт в резултат на дълговата криза и споразуменията с ЕС, МВФ и ЕЦБ. Преди Гърция, паднаха правителствата на Ирландия, на Португалия и на Словакия. Някои наблюдатели предполагат, че вече става дума за съдбата на самата еврозона и ЕС, включително за възможността Германия да напусне еврозоната и да се върне към германската марка.





Гласувай:
2



1. ivanmitev57 - Причината за кризата е "Грешка на Джон Лоу"
03.11.2011 14:33
Кардинален проблем на Р. Гърция е, че прилага стар (от време със „Златни пари”) начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за евро и поради тази особено важна причина се развива стопанска криза през 2011 г..

Успешно спасение от криза в страна от еврозоната е възможно само при усъвършенстване на ДФУ на съответна страна и същото да е ГОДНО за стопанство с евро.

Световната стопанска криза през 2011 г. е с качество на „детска болест на пазарна икономика” и се развива поради наличие на „Грешка на Джон Лоу”: Употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с „Незлатни пари”.

Истина е, че „До 24 часа време след прекратяване на „Грешката на Джон Лоу” в съответна страна от еврозоната - кризата в тази европейска страна ще е премахната” и няма основание тази истина да се премълчава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160805
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031