Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2011 19:10 - Правителството Папандреу едва оцеля
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2093 Коментари: 2 Гласове:
0



Правителството на гръцкия премиер Георгиос Папандреу едва оцеля, като спечели вота на доверие. Кабинетът получи 153 гласа в 300-членния парламент. Въпреки предварителните закани на някои парламентаристи, всички депутати от партията на премиера ПАСОК подкрепиха правителството, а всички опозиционни партии гласуваха против. Положителния вот в парламента бе и един вид ратификация на спасителното споразумение в Брюксел.
След положителния вот Папандреу заяви, че трябва да се сформира широко коалиционно правителство с участие на опозиционните партии. Лидерът на Нова демокрация Антонис Самарас, обаче настоя за спешни предсрочни избори.
Папандреу даде да се разбере, че може да се оттегли от премиерския пост, за да улесни създаването на коалиционно правителство. Като негов приемник, в случай на оставка, се посочва финансовия министър Евангелос Венизелос. Една малка дясна партия откликна на призива за коалиционно правителство и обяви, че ще участва в него. След вота на доверие, Папандреу посочи, че сега Гърция ще може да изплаща дълга си и ще плаща ниски лихви по заемите.
Кризата довела до гласуване вота на доверие бе провокирана от обявеното преди това намерение на Папандреу да проведе на 4 или 5 декември общонационален референдум за спасителното споразумение от 27 октомври. Впоследствие правителството на Папандреу официално се отказа от плебесцита. Спасителната сделка от Брюксел, която включва намаление с 50% на гръцкия дълг към частни инвеститори, се оказа твърде горчив хап, за да бъде лесно преглътнат. Споразумението предвижда допълнително намаляване на заплатите и пенсиите, съкращаване на още десетки хиляди работни места от дъръжавния сектор и приватизация на държавните бизнеси. Папандреу, който от гръцка страна бе сключил споразумението впоследствие се уплаши от огрмната отговорност и измисли референдума, за да прехвърли отговорността от себе си върху обществото. Този ход обаче се оказа злополучен и предизвика криза, която се разгърна в цяла Европа.

От другата страна на споразумението Меркел и Саркози твърдо отстояха договореността от Брюксел и посочиха на Папандреу, че сега въпросите дали Гърция ще остане в еврозоната или ще я напусне. По същество тази позиция бе силно извиване на ръцете на гръцкия премиер, след като Гърция не е готова да излезе от еврозоната. Допитванията до общественото мнение в Гърция сочат, че 70% от запитаните са за оставане в еврозоната.
Сега обаче време за протакане няма, защото кризата от Гърция се разпространява бързо към Италия, която е с огромен държавен дълг от 2,5 трилиона долара. Така че Гърция, ако иска да остане в еврозоната, трябва спешно да потвърди с ратификация споразумението от 27 октомври. Разбира се, след като възможно най-бързо сформира коалиционно правителство, със или без опозиционната Нова демокрация. Защото нейният лидер Антонис Самарас иска да извлече максимално изгода за партията си от сегашната политическа криза в страната. Смятам обаче, че лидерът на опозицията ще се окаже притиснат в ъгъла, след като бъде започнат форсирани преговори за съставяне на нов кабинет. Защото ще излезе наяве, че Самарас пречи за разрешаването на правителствената криза.




Гласувай:
0



1. анонимен - smi.ar
13.12.2011 08:01
http://a9m.ru/p/7197/ - Биржа пиара с покликовой оплатой

http://a9m.ru/p/7197/ - Рекламодателю
Оплачиваются только реальные посетители;
Качественный, живой и заинтересованный трафик из широкого спектра социальных медиа;
Подробная статистика по кликам с возможностью обжалования качества выполнения задания;
Отсутствие комиссии за ввод средств в систему

http://a9m.ru/p/7197/ - Вебмастеру
Возможность монетизировать свои аккаунты в социальных медиа, таких как Twitter, группы и аккаунты Вконтакте, страницы и аккаунты Facebook, Google+ и даже блоги;
Максимум прибыли за счёт полной свободы в написании сопроводительного текста при публикации ссылки заказчика;
Гарантия получения денег за счёт системы холда;
Возможность заработка непосредственно при добавлении площадки в систему;
Выплаты по требованию, минимальная сумма — 100 рублей;
цитирай
2. анонимен - stroy-box
14.12.2011 23:27
Литература по строительству и ремонту http://stroybooks.ru/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165590
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930