Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 19:45 - Италия в окото на урагана
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1014 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тази седмица ще се решава съдбата на италианското правителство на премиера Силвио Берлускони, който с продължителното си скандално управление, превърна италианската демокрация в гротеска. Прогнозите в Рим сочат, че този път Белрускони ще загуби премиерския си пост. Наред с тези прогнози в големите италиански градове се провеждат митинги и шествия с искане за незабавната оставка на Берлускони.
Проблемът на Италия не е толкова Берлускони, колкото финансовия ураган идващ от Гърция, и застрашаващ Италия. И от Италия застрашаващ еврозоната, ЕС и глобалната икономика. Да не забравяме, че италианската икономика е третата по големина след Германия и Франция. В същото време Италия е натрупала колосален държавен дълг от 2,5 трилиона долара. Лихвите, с които Италия взима заеми от финансовите пазари продължават да растат. След като на срещата на Г-20 в Кан не можаха да вземат важни решения, единственото важно решение за Италия бе „доброволната” покана към МВФ да осъществява финансов надзор на растящия италиански дълг.
Работата е в това, че от Гърция към Италия се разпространява финансовата криза, като проблемът с Италия е толкова голям, че дори 1,4 трилионният европейски спасителен фонд не може да се справи при никакви обстоятелства. Но един фалит или банкрут на Италия, няма да бъде като потенциалния гръцки дефолт, а направо ще разруши еврозоната и ЕС. Поради тази грандиозна опасност вниманието на света постепенно се пренасочва от Гърция към Италия, която най-вероятно ще върви към ново правителство. Заплашеното от колапс коалиционно правителство на Берлускони среща огромни трудности да претвори на практика болезнените мерки за драстични икономии, гласувани неотдавна с цел да се намали баснословния държавен дълг, който възлиза на 120% от БВП.

Публично поканата към МВФ да осъществява мониторинг на икономическите мерки срещу дълговата криза в Италия, се приема за доброволен ход на Рим, но фактически зад затворените врати италианските политици са наясно защо им е необходим МВФ. Необходим им е, ако искат демонстрация на икономическата си политика пред останалия свят, както и че сериозно се борят с дълговата криза.
Тук му е мястото да отбележа, че преградната стена – европейския спасителен фонд, който трябва да попречи на гръцката дългова криза да обхване и Италия, засега не се изгражда удовлетворително. Канцлерът Ангела Меркел посочи в Кан, че не е направено достатъчно за да бъдат привлечени към фонда държави, разполагащи с финансов ресурс като Китай и Русия. Както сочат информациите от Пекин и Москва, заинтересованост да бъде попречено на разпространението на дълговта криза има и в Китай и в Русия, но те не са готови да финансират европейския спасителен фонд, докато нямат пълна яснота с положението. И още нещо ги възпира, че техните  инвестиции могат да бъдат пропилени. Политическият застой в Гърция, изправена на ръба на дефолта кара държавите извън ЕС да се замислят сериозно преди да инвестират в спасителния фонд. Още повече, че специално Китай се очудва защо Германия не влага значителни средства във фонда, ако всичко в него е изправно.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160745
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031