Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 13:44 - Сърбия между ЕС и Русия и има ли етническа чистка в Косово
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1309 Коментари: 2 Гласове:
1



Сърбия се готви за парламентарните избори през май догодина. Случи се така, че руският посланик в Белград Александър Конузин направи публично изявление,  чиято цел бе да измери проруските настроения в страната. Това обаче се оказа грешен ход на руския дипломат. По този повод сръбският вицепремиер Божидар Джелич остро разкритикува изказването на Конузин, определяйки го като намеса във вътрешните работи на Сърбия. Ненад Чапан от социалдемократическата лига на Войводина отиде по-далеч, като поиска изгонването на рускя посланник. Засега обаче посланикът Конузин си е в Белград.
Това щеше да бъде злополучен дипломатически гаф, ако не ставаше дума за нещо по-сериозно и важно. Защото се касае за потенциалния избор на Сърбия: в Евросъюза или с Русия. ЕС обеща да приеме Сърбия, без да се ангажира с конкретни срокове. Пък и сега едва ли при крайно опасната криза в еврозоната е точно времето за разширяване на ЕС. Освен това, за да влезе в европейското обединение Белград трябва да изпълни много сложни условия, и не на последно място да уреди въпроса с независимостта на Косово.
В Сърбия има различни партии, но главното външнополитическо разделение е по въпроса дали Сърбия да се присъедини към ЕС, изгубвайки Косово – това в общи линии е позицията на проевропейското течение. Със силни позиции се ползва и патриотичната линия, която не се примирява със загубата на Косово – историческото и културно сърце на Сърбия. Към това се прибавя и текущият спор за Северно Косово, населено със сърби, които не признават властта на Прищина.
Патриотичната линия поставя въпроса за външнополитическата ориентация на Белград по следния начин. Икономическото и куртурно сътрудничество на Сърбия с Русия се допълва и от това, че исторически Москва винаги е била на страната на Белград, с изключение на периода на сталинската офанзива срещу отцепването на Югославия по времето на Тито. И сега, в споровете за Косово, Русия отново е на сръбска страна. Това поставя сръбските политици пред труден избор: ЕС или Русия. Разбира се, възможно е белградските политици да намерят някакъв компромис, така както са намерили компромис сърбите като използват двете азбуки – кирилицата и латиницата. С други думи, в случая Сърбия признава и западния и източния стандарт.
Междувременно, в Косово стана много сериозен инцидент. Един бивш офицер – Кристиан Кеш, норвежец по националност, от международните сили в Косово КФОР напусна мисията и се присъедини към косовските сърби. В интервю за сръбския вестник „Вечерни новости” Кеш заявява, че докато КФОР е изпълнявала мисията си за защита на сърбите срещу потенциалните отмъщения на косовските албанци, в Косово е извършена етническа чистка на около 250 хиляди сърби и други неалбанци. Става ясно, че наложената от Международната общност независимост на тази бивша южна провинция на Сърбия, е нанесла големи поражения на територията на Западните Балкани. Това показва защо косовските сърби не искат да се подчинят на косоварите, които целят да ги асимилират.




Тагове:   Сърбия,   Белград,   косово,   Русия,   ЕС,   КФОР,


Гласувай:
1



1. djovana38 - Моето мнение
06.11.2011 15:31
Много рядко се чува истината! Сега тя е тук - в този постинг!
цитирай
2. анонимен - Още едно мнение
12.11.2011 17:35
Това е една просръбска позиция, очаквано изразена от Киселинчев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161145
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031