Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 10:39 - Ще провалят ли еврозоната Гърция и Италия?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1698 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 08.11.2011 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Политическата несигурност и хаос в Гърция и Италия заплашват еврото и повдигат сериозни въпроси за непосредственото бъдеще на еврозоната. В Гърция все пак изглежда, че днес ще бъде обявено временното правителство, по всяка вероятност начело с Лукас Пападимос – бивш вицепрезидент на ЕЦБ. В Италия обаче очакваната оставка на правителството на Берлускони се натъква все още на пословичния инат и самонадеяност на 75 годишния италиански премиер. В Атина се очаква технократско правителство, докато в Рим все още се спори дали да се върви към предсрочни избори, или да се възприеме гръцкия модел и кабинетът да бъде сформиран от технократа Марио Монти. Във всеки случай и двете страни, които имат сходна политическа култура, бъдещите правителства ще бъдат изправени пред херкулесова задача от политически, икономически и социален характер.
При всяко положение Гърция е по-напред, както с кризата, така и с нейното решение. Очакваното технократско правителство на Лукас Пападимос вероятно още днес ще положи клетва, а утре може би ще му бъде гласувано доверие в парламента. Вотът на доверие е необходим, за да се успокоят пазарите и партньорите на Атина в еврозоната. Една засечка се получи обаче, тъй като Пападимос, за да приеме временния си пост, поиска да участва в сформирането на правителството. И също така за да ратифицира спасителното споразумение от Брюксел и да започне прилагането на драстичните мерки за икономии, кандидат премиерът Пападимос настоя за по-дълъг срок на преходното правитество, вместо 19 февруари, датата за предсрочните избори. Нещо повече, толкова несигурна е ситуацията в Гърция, че европейските лидери решиха да отложат поредния заем от 8 милиарда евро, докато ситуацията с Атина се проясни окончателно.
В италианския парламент днес ще бъде гласуван пакет от антикризисни мерки, при което правитеството на Берлускони може да не получи подкрепа на мнозинството и да падне. В противен случай до края на тази седмица ще бъде гласуван вота на доверие, при който се смята, че на диктаторския стил на управление на Силвио Берлускони ще бъде сложен край.
Затънали в планини от дългове, с голяма подземна икономика, ниска раждаемост, и повече пенсонери, отколкото работещи е ясно, че Гърция и Италия се нуждаят от радикални структурни реформи, за да оцелеят в еврозоната. Но предвид византийският тип политически игри и ленивост на обществото, тези реформи изглеждат непостижими. Неслучайно в Италия се повдига въпроса за повишаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години, срещу което обаче се надига силна опозиция.

Финансовото положение на Италия приближава критичната точка – лихвата по италианския дълг достигна 6,7%  и се приближава към седемте процента когато се смята невъзможно дългът да бъде обслужван. Това е най- високият лихвен процент  от въвеждането на еврото преди повече от едно десетилетие. Искам да подчертая, че положението в Италия в много по-голяма степен заплашва еврозоната, в сравнение със ситуацията в Гърция. Защото Италия е третата икономика в Европа след Германия и Франция и има колосален държавен дълг от 1,8 трилиона евро. През 2012 година падежите по италианския дълг ще възлизат на 300 милиарда евро. Така че тези дни ще бъдат съдбоносни както за Гърция, така и за Италия, и като цяло за Европа.





Гласувай:
3



1. andrei - Независимо,че Гърция ще има ново правителство,
08.11.2011 11:05
ще продължи да протака подписване на споразумение по дълга и ще иска още редукция по него.Прогнозите за Италия са още по-лоши.Ако вотът на недоверие на правителството на Берлускони е успешен-Италия ще затъне в продължителна политическа криза,която ще усложни и икономическата обстановка.За Италия ще бъде почти невъзможно да договори,както Гърция,редукция по дълга.
цитирай
2. анонимен - Vnimavay Chavdare
17.11.2011 19:27
Италия не е третата иконоика в Европа, а в Еврозоната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161194
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031