Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 13:18 - Ще бъде ли "супер" Супер Марио?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
5



Пред новия италиански премиер Марио Монти, или както набързо го кръстиха италианците Супер Марио, стои планина от проблеми. Най-напред той трябва да представи на президента Наполитано състава на новия кабинет, който впоследствие трябва да бъде одобрен от горната и долната камара на италианския парламент.
Супер Марио заварва едно наследство от Берлускони, което определено е много тежко. Защото Берлускони не инвестира в обазованието, университетите и изследователските центрове, което доведе до спад в производителността. Берлускони игнорира технологическия сектор, не се опита да проведе данъчна реформа, за да запуши дупките в нея. Италианският икономически прираст през последните 10 години бе едва около 1% годишно. И същевременно страната натрупа чудовищен дълг от 1,9 трилиона евро.
Марио Монти сформира правителство съставено предимно от експети и технократи. Въпреки това, правителството трябва да получи подкрепа от политтическите сили, включително от партията на Берлускони, което се смята за сигурно. Против правителството ще гласуват само италианските радикали.
Супер Марио е 68 годишен професор по икономика, изтъкнат икономист с международно признание, бивш еврокомисар по вътрешната икономика и конкуренцията, изтъкнат експерт с неопетнена биография. Вероятно проблемът му е в това, че няма управленчески опит. От него се очаква твърде много. Както вече писа Дойче веле този учтиво шармантен, но и твърд човек, трябва да спаси не само Италия, но и еврозоната. Фактически трябва да спаси Европейския съюз.
Марио Монти трябва да спечели доверието на пазарите – борсите в Европа и по света реагираха положително на назначението му. Той трябва да намали държавния дълг, да запуши пробойните на данъчната система, да подкастри излишъците на социалната държава, да стимулира иновациите, и най-вече да стимулира икономическия прираст. И то във време, когато според прогнозите втората рецесия чука на вратата.
Италия трябва да изплати дълг от 200 милиарда евро до април 2012 година. Това при положение, че политическият хаос в страната доведе до повишаване на лихвата до 7,4%, което прави заемите много трудни за обслужване. Новият премиер на Италия не каза какви са плановете му за продължителността на управлението му, но според италианската преса той има намерение да управлява до изтичането на мандата на сегашния парламент през 2013 година.
Италия има редица предимства за преодоляване на кризата, в сравнение с Гърция. Това е така, защото Италия има мощна индустрия, многобройна предприемаческа класа, произвежда висококачествени стоки, с най-добрия световен дизайн и има множество експортни фирми. Това, което липсва на Италия е разумно управление и дългосрочна стратегия. Италианците се надяват да ги получат в лицето на Супер Марио.

 

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161254
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031