Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 18:09 - Преброени ли са дните на режима на Асад?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



По оценки на ООН в Сирия са загинали над 3500 протестиращи през последните седмици и месеци. Върху диктаторския режим на Башар Асад се оказва многостранен вътрешен и външен натиск. Йорданският крал Абдула ІІ беше първият арабски лидер, който призова президента Асад да се оттегли. Неочаквано Арабската лига, една крайно пасивна организация, в сряда даде три дни на Дамаск да сложи край на кръвопролитието. И вината за хилядите жертви според Арабската лига е в режима на Асад, като за назидание в случай, че не изпълни искането на Арабската лига, Сирия ще бъде суспендирана от нея.
Формира се една антисирийска коалиция, която включва Арабската лига и Турция. Направи впечатление, че на срещата на лигата в Рабат – Мароко, към лигата се присъедини и турският външен министър Ахмед Давутаглу. Трябва да се подчертае, че въпреки авторитарното управление в мнозинството арабски страни, ситуацията в Сирия е толкова ужасяваща и същевременно опасна за Близкия Изток, че изолацията на Дамаск изглежда неизбежна. Напълно възможно е, ако сирийският президент да не спре масовото избиване на протестиращите, Арабската лига да му наложи и санкции. И то при положение, че Съветът за сигурност на ООН не може да порицае режима в Дамаск и да му наложи санкции, поради съпротивата на Русия, която ще наложи вето.

Съпротивата срещу режима на Асад вече включва и въоръжена борба. Офицери и войници преминават на страната на протестиращите като взимат със себе си и оръжието си. По данни на Свободната сирийска армия тя вече наброява 15 000 военослужащи. Разбира се, тази сила все още далеч не е в състояние да се справи с многобройната Републиканска гвардия – опората на режима на Асад. Но лавинообразният процес в даден момент ще привлече към свободната сирийска армия и танкови бригади, което ще бъде началото на края на режима и неговата военна сила.

Възниква въпросът защо Русия продължава да подкрепя Башар Асад и неговото обкръжение, дори когато дните на режима изглеждат преброени. Първо, Сирия е важен клиент на руския военно-промишлен комплекс като за доставеното й оръжие плаща в твърда валута. Второ, в Сирия се намира единствената военна руска база извън територията на Русия. Трето, Владимир Путин е заложил насоката на руската външна политика като противостояща на Съединените щати и Запада. Защото особено след като загуби позициите си в Либия, за Русия Сирия остава единственият съюзник в Близкия Изток. Така че Москва ще върви против течението докато това е възможно.
Най-лесното решение за Асад е да се оттегли в изгнание, още повече, че той не е застрашен от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу човечеството. Ако Асад обаче упорства и не иска да емигрира, отваря се друга опция – международните санкции, които лишават Сирия от постъплението на 4 милиарда долара, така че затягането на примката може да предизвика вътрешен преврат от антуража на президента.
Сирия е съюзник на аятоласите в Иран и покровителства шиитската милиция хизбула в Южен Ливан. Ако режимът се задържи, той може да създава проблеми в Ливан  и Ирак. Но това е вероятност, силно клоняща към нула. Сирия е населена със сунити, християти и алауити – привилегированото малцинство, от което е самият Асад. Свалянето на Асад е желателно да стане по начин, който не предизвиква междурелигиозен конфликт и същевременно запазва целостта на Сирия.


Тагове:   Дамаск,   ООН,   Сирия,   Асад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1167148
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930