Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2011 14:16 - Кой ще дръпне пръв ядрения спусък - Иран или Израел?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2200 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Докладът на Международната агенция за атомна енергия МАГАТЕ отново разпали дискусията за иранското ядрено оръжие. Както става ясно от този доклад, Иран е разработил технологията и компонентите с помощта на които да създаде ядрено оръжие. Иранските атомни инсталации са укрепени и защитени с противосамолетна отбрана. Освен това те са пръснати по територията на страната, така че не са лесно уязвими цели. Израелският премиер Бениамин Нетаняху и военният министър Ехуд Барак се обявяват за нанасяне на превантивен удар по ядрените инсталации на Техеран. Наред с това и в Съединените щати се чуват гласове за превантивен удар. От друга страна, американският министър на отбраната Леон Панета даде да се разбере, че Израел не трябва да разчита на Съединените щати за провеждането на превантивна акция, поради непредсказуемите последствия за Близкия Изток. Така, че въпросът остава висящ.
В израелските политически и експертни кръгове се анализират възможностите за избухване на ядрена война между Иран и Израел. Смята се, че Иран би произвел само няколко ядрени заряда, докато Израел разполага с арсенал от 100 до 200 ядрени бойни глави. Ако Иран дръзне да удари с ядрен заряд Израел, израелските анализатори считат, че това ще бъде пагубно за Иран. Неговият ядрен удар се очаква да бъде с атомна бомба със сила на поразяване колкото бомбата над Хирошима. С други думи, с разрушителната сила от около 14 000 тона тринитротолуол. Израелските анализатори предвиждат иранският ядрен удар да бъде насочен към мегаполиса в централен Израел, при което биха загинали около 200 000 израелци. В заключение, израелските специалисти коментират, че никое правителство на демократична държава не би позволило понасянето на такива жертви. От това следва, че Израел ще нанесе изпреварзащ ядрен удар върху Иран. И съответно, Иран ще бъде основно разрушен.
Очевидно такъв сценарий трябва да бъде избегнат. Смята се, че Израел по принцип би се консултирал със Съединените щати в случай на намерение за превантивен удар с неядрено оръжие. Това обаче не е сигурно, особено като се има предвид хладните отношения между Барак Обама и Бениамин Нетаняху. По принцип в Тел Авив използват сценария с превантивен неядрен удар за да накарат Съединените щати, Европа и особено Русия и Китай да упражняват все по-силен натиск върху Техеран, за да го принудят да се откаже от ядрената си програма за военни цели. По мнението на израелски експерти натискът и възпирането са правилата на военнополитическата игра между Израел и Иран, но и превантивния удар не може да бъде изключен. Възниква въпросът –  на какво разчитат аятоласите в Техеран, когато се придържат към военната си ядрена програма. По принцип иранските аятоласи не жалят човешкия живот, но в никой случай не са самоубийци. Вероятно атомната бомба е нужна на Техеран като средство за възпиране и сплашване на страните от Персийския залив. Дава се за пример Северна Корея, към която отношението се измени коренно след като взриви ядрено устройство. Но въпреки разгорещените дискусии по повод доклада на МАГАТЕ, все още има време да бъде разрешен с дипломатически средства иранския ядрен проблем.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169742
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930