Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 17:41 - Ще спаси ли еврозоната еврото, а еврото - Евросъюза?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1262 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Неумолимо приближава моментът, когато трябва да се вземе решение как да бъде спасено еврото. Защото ако еврото бъде оставено на самотек, то много скоро ще се разпадне. А заедно с него ще се разпадне не само еврозоната на 17-те държави членки на валутния съюз, но и самият Евросъюз. Освен това ще настане безпрецедентна финансово-икономическа криза, която ще обхване целия свят.
Единствената институция, която може да окаже конкретна помощ е Европейската централна банка - ЕЦБ. Банката трябва спешно да започне да изкупува държавни облигации в големи количества на най-застрашените от дълговата криза страни, влизайки в ролята на кредитор от последна инстанция. Същевременно Германия, която е под силен натиск трябва да преосмисли негативната си позиция относно въвеждането на общи за езрозоната еврооблигации. Така, заедно с изпадналите страни в тежки затруднения, които са членки на еврозоната ще застанат и с финансовата си мощ Германия и северноевропейските страни членки на валутния съюз.

Ангела Меркел и нейното правителство с основание се опасяват, че така страните най-големи длъжници ще престанат да бъдат принудени и стимулирани да сложат в ред финансите си. Но в това начинание с еврооблигациите се крие смисълът на европейската солидарност.
Берлин се опасява, че еврооблигациите ще превърнат еврозоната в трансферен съюз и Германия без край ще трябва да подкрепя слабите икономики. Германия обаче трябва да промени позицията си, в противен случай с еврото е свършено. Германия и ЕЦБ не могат да заплашват слабите икономики с това, че ще трябва да напуснат еврозоната и същевременно да успокояват нервните пазари, като им обещават да спасят еврото. Тук е сложено на везните общото и частното. Общия интерес на 17-те страни членки и интереса на Германия.
Опасенията на инвеститорите доведоха до спад на интереса към авоарите на слабите икономики в еврозоната. Този процес изглежда не може да бъде спрян, дори с най-силни мерки от засегнатите страни. Не по-малко тревожна е и паниката, обземаща европейските банки. Добавете към това строгите финансови мерки, както и липсата на доверие от страна на бизнеса и от  потребителите, и ето ситуацията, която неизбежно води до финаносво икономическа рецесия.
Несъмнено много силно е предложението за съвместни еврооблигации, които ще бъдат защитени с общ интерес на всички страни от еврозоната, фактически най-вече с авоарите на Германия и северните страни от еврозоната. Като най-ефикасна форма на еврооблигации се предлагат облигациите на отделните страни за да бъдат заменени с общи облигации на 17-страни членки на валутния съюз. Така страни като Гърция, Италия, Португалия и Ирландия ще получат възможността да взимат кредити от финансовите пазари при много по-изгодни от сегашните условия.

От друга страна обаче, тази мярка би поставила в затруднено положение силните като Германия икономики, които сега плащат ниски лихви, а в случая на еврооблигациите ще трябва да плащат по-високи лихви. Затова европейската комисия предлага страните, които биха имали полза от ниските лихви на еврооблигациите, да заплащат компенсации на страни като Германия, които ще бъдат губещи от тази система.
Не е ясно кога правителствата на 17-те ще успеят да се споразумеят за еврооблигациите и за ролята на ЕЦБ на кредитор от последна инстанция, но много време за протакане няма. Италия например, през януари ще трябва да изплати 33 милиарда евро, а през февруари 48 милиарда евро по заем. Затрудненията на Гърция не са по-малки. Така че през следващите няколко седмици трябва да се вземат решенията, от които зависи спасяването на Евросъюза. Защото на всичко отгоре има много признаци, че еврозоната и ЕС вървят към рецесия, която може и да е започнала вече.




Гласувай:
2



1. анонимен - inflaciq?
01.12.2011 00:41
evrozonata moje i da ne izchezne no za smetka na tova visoka inflaciq e tvyrde vuzmojna, tq veche e fakt, no ne e vidima zastoto ima kompensacionni fenomeni. no problema na vsqka ikonomicheska kriza e socialnata kriza koqto vodi sled sebe si i chiito posledstviq moje da ne sa rozovi.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160772
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031