Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 18:26 - Дърбан не обезвреди климатичната бомба
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове:
1



Завърши конференцията в Дърбан за борба с климатичните промени. Завърши без особен успех. Остава в сила предупреждението, че не бива да се допуска повишаване на средната температура на планетата с повече от 2 градуса,  в сравнение с прединдустриалната ера.

Опасностите, които дебнат са много големи за регионите, които най-малко са отговорни за климатичното затопляне. Става дума за комбинация от опустошителни суши, наводнения, глад и смърт. Става дума, също така, за стопяване на ледниците на Северния и Южния полюс и поглъщане на части от сушата, в резултат на повишаване нивото на Световния океан.

Главните виновници за вредните емисии в атмосферата – САЩ, Китай и Индия не можаха да се споразумеят за мерки за понижаване на емисиите на въглеродния диоксит в атмосферата. Те се ангажираха да участват в споразумение за ограничаване на вречдните емисии, което би трябвало да влезе в сила през далечната 2020г. В същото време има противодействие на огромните компании от петролния сектор, които не са заинтересовани от преминаването към екологично чистатата енергия – слънчева и вятърна. А вече цената на слънчевата и вятърна енергия спада и се приближава към конкурентното равнище  на енергията, получавана от въглеродните горива – въглища, петрол и природен газ.

В Дърбан се видя, че на политиците им липсва необходимата политическа воля за да започнат още сега да предприемат радикални мерки срещу екологичното замърсяване и затоплянето на климата. Но се видя и друго, гражданите не оказват достатъчен натиск върху политиците за премахването на вредните емисии в атмосферата, защото опасността от климатичните промени не е непосрествена във времето, а отдалечена с десетки години. Между другото, от средите на петролния бизнес се харчат средства за да се убеди обществото, че вредните емисии в атмосферата не заплашват планетата с топлинна смърт.

По принцип идеалното решение за избягване на въглеродните горива е слънчевата енергия, която може да бъде добивана чрез електрогенератори в Космоса. Тези електрогенератори ще излъчват добитата електроенергия  чрез микровълнови импулси, насочени към планетата Земя. Това е все още в сферата на изследване на прототипите, но може бързо да се превърне в практически революционен метод за добиване на екологична енергия. Тази технология би довела до истинска революция в екологично чистата енергетика на планетата. На това ще бъдем свидетели в следващите десетилетия, но засега това технологично решение не е поставено на масата на обсъждане на годишните екологични срещи.

Положителното от конференция в Дърбан е, че действието на протокола от Киото бе удължено. И също така, решението за всеобхватен екологичен договор, който да влезе в сила през 2018 година. Но това все пак далеч не е достатъчно.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160873
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031