Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2011 11:14 - Солженицин в търсене на историческата правда
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2889 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В руския език думата правда има две значения. Първото значение е обективното и достоверно отразяване на фактите и тенденциите. Това е и значението, което си бе присвоил навремето съветският официоз – вестник Правда. Второто значение на правда е дълбоката философска истина, такава каквато не зависи от обстоятелствата и има абсолютен характер.

Противостоянието на тези две истини е важна част от творческите усилия на великият руски писател  Александър Солженицин. То минава като червена нишка в неговото творчество, разкриващ истината за съветската система и нейната огромна мрежа от лагери, формиращи Архипелага Гулаг. Солженицин винаги насочва своето проникновено перо към неотносителната, абсолютната истина и абсолютното разбиране на света, което е необходимо, колкото и болезнено да е то.

”Прасковен цвят” е сборник от разкази, написани във времето между завръщането на Солженицин от изгнание в Русия и неговата смърт 1998-2008 година. В тази книга Солженицин изследва опасните морални компромиси на своите герои: жена, която прави сексуални услуги заради матералното си благосъстояние; участник в Тамбовското възстание, който предава другарите си по оръжие за да спаси семейството си; моралната дилема на комунист идеалист, когато вижда как идеалите му са разяждани от комунистическата система.

Конфликът между двата вида истина е залегнал и в разказа „По време на криза”, която разкрива историята на знаменития руски маршал Георгий Жуков. Острото и безпощадно око на Солженицин вижда дори в героичния съветски маршал аморално чудовище. Железният по дух Жуков е играл ролята на пожарна команда в ръцете на Сталин, който го е използвал в критични за страната моменти. Така е по времето на Втората световна война. Така е под Москва, под Сталинград и при превземането на Берлин в края на Втората световна война.

Силата на Жуков като военноначалник е в това, че той не щади живота на съветските войници и безмилостно ги хвърля в огъня на битките, докато с количественото си превъзходство не спечели победа.

В края на живота си Жуков пише мемоари, като Солженицин го представя като наплашен страхливец, който не може да напише правдата, каквато в действителност е била, дори когато става дума за самия него. „Пробемът е в това, размишлява Жуков, че самата правда някак си постепенно и необратимо се мени с времето: при Сталин истината бе една, а при Хрушчов друга”.

Мемоарите на маршал Жуков са публикувани по времето, когато генерален секретар на КПСС е Леонид Брежнев. За да излязат на бял свят, 72-годишният маршал е трябвало да пренапише възхваляващи спомени за военната дейност на Брежнев по време на Втората световна война. Тогава генерал Брежнев провежда операцията „малката земя”, за която във съветския виц по онова време се казваше, че Втората световна война е епизод от битката за малката земя. Впрочем, Жуков през войната не се среща с неизвестния по това време Брежнев, но след като е направил корекции в мемоарите си, Георгий Жуков – безспорният герой на войната, размишлява с болка в сърцето за това, което никога в живота си не е правил - да ласкае и хвали другите военноначалници. „Нима действително съм такъв дурак”, заключава в края на разказа маршал Жуков.




Гласувай:
4



1. neprosvet - Има ли абсолютна правда в живота?
19.12.2011 11:46
Не зависи ли, правдата, от гледната точка???
цитирай
2. kiselinchev - Така твърдят по БТВ, а ние говорим за ...
19.12.2011 13:57
Така твърдят по БТВ, а ние говорим за онази истина, която има абсолютен характер :)))
цитирай
3. neprosvet - Ако гледах по цял ден БТВ, нямаше как да прочета поста ви.
19.12.2011 16:11
Пробемът е в това, размишлява Жуков, че самата правда някак си постепенно и необратимо се мени с времето: при Сталин истината бе една, а при Хрушчов друга”.


"Абсолютна"истина, според мен в живота - няма. Потвърждава я и по-горния цитат от постига Ви.

"Абсолютна истина", "абсолютна правда" пак според мен са термини, които са валидни за АБСОЛЮТА...но ние не живеем там.(((
цитирай
4. gotzageraskov - Относно "Спомени и размисли"- Г. К. Жуков
19.12.2011 21:19
Докато Жуков е жив книгата има само едно издание, в края на което изрично се казва, че то е окончателно и няма какво да се допълва или променя. След смъртта на Жуков излизат още 12 (дванадесет) взаимно противоречащи си и с различен обем издания, в които маршалът цитира множество книги, отпечатани години след смъртта му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161351
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031