Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 20:55 - Северна Корея - накъде след Ким Чен Ир
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2196 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Смъртта на 69-годишния севернокорейски лидер Ким Чен Ир бе обявена с два дви закъснение, както обикновено става в страните с комунистически диктатури. В официалното съобщение, на което не може да се вярва стопроцентово се казва, че Ким Чен Ир е починал от сърдечен удар в резултат на преумора. Севернокорейският диктатор, който пое кормилото на властта 1994 година, е починал в неговия специален влак, с който е пътувал.

Смъртта на Ким, „любимият ръководител”, е дошла в навечерието на тържественото отбелязване на 100 годишнината от рождението на бащата Ким Ир Сен – „великият вожд”. Покойният севернокорейски диктатор бе обвит в тайнственост и пълна мистика, но наред с това, той изгради и последният комунистически култ на личността.

Не е ясно как ще се пренесе щафетата на властта в Северна Корея, защото Ким Чен Ир дълго отлагаше посочването на наследник сред своите синове, като искаше да държи под пълен контрол положенето. Самият Ким Чен Ир се сблъска с хаос в севернокорейската върхушка след смъртта на неговия баща през 1994 година. Той обаче дълго отлагаше въпроса за негов приемник и чак след като получи мозъчен инсулт през 2010 година, посочи за наследник най-малкия си син Ким Чон Ун.

И така, фамилният наследник Ким Чен Ун, който сега се прославя като „велия наследник”, бе произведен в чин генерал полковник и избран за вицепредседател на могъщата военна комисия при ЦК. Това се правеше именно с оглед третият Ким да събере подръжка сред върхушката и опит в управлението на властта.

Както и при предаването на властта след смъртта на Ким Ир  Сен, така и сега след смъртта на наследника му Ким Чен Ир се очаква задкулисна борба за власт във висшите ешалони на Пхенян. Според американски мозъчни тръстове, в преходния период на предаване на властта, вуйчото на Ким Чен Ун – Чан Сот Тхек,  ще дърпа задкулисно конците на властта, за да се избегнат вътрешните сътресения. Очаква се да се изострят противоречията между традиционните групи на властта в тоталитарната държава – армията, държавна сигурност и комунистическия партиен апарат. Този, който успее да влезе в ролята на регент на 27-годишния Ким Чон Ун ще отстрани съперниците си и ще издигне свои кадри на най-високо равнище.

Може да се предположи, че в периода на утвърждаване на властта на Ким Чен Ун ще се провежда твърда външна политика, за да не се създаде впечатлението в света за слабост на Пхенян. Във връзка с това едва ли скоро ще бъдат възобновени шестстранните преговори по ядрения проблем на Северна Корея.

Третият Ким – „великият наследник” няма никакъв военен опит и затова не е ясно дали висшите военни ще го подкрепят след като вземе в ръце кормилото на властта на КНДР. Става дума за третото фамилно наследяване на властта от баща на син. Дали това ще продължи и занапред, все още не може да се каже. Това, което обаче със сигурност се знае е, че Северна Корея е в окаяно икономическо състояние, разчита на външната помощ главно от Китай и не може да изхрани собственото си население поради разпада на аграрната икономика. За сметка на това, третият Ким наследява втората по големина армия в света и въоръжени сили, разполагащи с атомна бомба.

Северна Корея е най-изолираната страна в света. По време на управлението на Ким Чен Ир, тя остана затворена за света и последната тоталитарна диктатура на нашето време. Самият Ким Чен Ир беше непредвидим в политиката си, което се видя, когато сензационно през 2000 година покани в Пхенян южнокорейския президент. След това обаче Пхенян предизвика няколко инцидента с Южна Корея, което доведе до ново влошаване на отношенията. Между другото, Северна и Южна Корея формално са в състояние на война, тъй като между тях има споразумение за прекратяване на военните действия, но няма мирен договор.

На първо време КНДР ще съсредоточи цялото си внимание към вътрешното положение, докато се установи стабилна власт в Пхенян. Разбира се, със смъртта на Ким Чен Ир стабилността и сигурността на Корейския полуостров се нарушава, като Южна Корея обяви поставяне на въоръжените си сили в състояние на бойна готовност. Големият въпрос, на който засега никой не може да даде отговор, е дали при третият Ким Северна Корея няма да се опита да излезе от изолацията и да влезе в интензивни контакти с Южна Корея и света.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161133
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031