Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2011 13:16 - Защо и как Горбачов разпадна съветската империя?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 6514 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През 70-те години на миналия век руската икономика изпадна в криза с близък до нулата темп на прираст. Това е застоят от времето на Леонид Брежнев. Икономическата криза в Русия се отрази крайно неблагоприятно и на тясно свързаните с Москва страни от Съвета за икономическа взаимопомощ – СИВ. Немощните старци от съветското политбюро отчаяно търсеха някой, който да извади Великата страна от икономическата, но и социално-политическа криза на комунистическата система. И в 1985 година дойде редът на Михаил Горбачов да поеме властта. Синодалните старци от политбюро го смятаха за енергична и творческа личност, но също така и за правоверен комунист. Това беше фаталната им грешка.

Горбачов беше наясно, че без радикални реформи положението не може да се поправи. Още преди управлението на Горбачов съветският академиск Сахаров – бащата на руската водородна бомба, бе предсказал, че спешно са необходими дълбоки реформи. През 1989 година Михаил Горбачов организира първите в комунистическия блок нефоромални избори. През 1990 година по-проницателните политици и наблюдатели съзряха предстоящата безпорядъчна и неумолима криза на разпад на Съветската империя.

Грешката на Горбачов, за която той не бива да бъде укоряван бе, че той искаше само да открехне вратата на комунистическия блок, за да влезе свеж въздух, но вместо това под силния вътрешен натиск самата врата бе отнесена. Проблемът бе в това, че перестройката на тоталитарната система е съпроводена с дълбока дестабилизация на суперсилата Съветски съюз. Американският президент Роналд Рейгън отвори ново измерение на студената война – ракетно-ядрена надпревара в Космоса, на която смяташе, че СССР не може икономически да издържи на баснословно скъпата надпревара със САЩ.

Михаил Горбачов знаеше, че комунистическата система трябва да бъде разформирована, но се боеше от сътресенията на радикалния преход към пазарна икономика. Във всеки случай, новият тип съветски лидер пусна в действие гласността и перестройката. Той официално обяви, че повече съветски танкове няма да нахлуват във Варшава, Прага, Будапеща и София, за да спасява техните режими. Нещо повече, Горбачов реши, че Съветската империя е изживяла времето си и Украйна, Беларус и другите съветски републики трябва да получат независимост  в рамките на една конфедерация. На този фон Борис Елцин, който бе изгряващата руска звезда, реши да грабне цялата власт в Русия и се споразумя с Киев и Минск за разформироването на Съветския съюз.

Михаил Горбачов бе извървял своя път на реформатор от позициите на комунист до нещо като руски социалдемократ. При това Михаил Сергеевич беше истински почтен ръководител. През август 1991 година бе извършен опит за отстраняването му от група хардлайнери в Москва, който завърши с провал и завземането на властта от Елцин.

Големият проблем бе разпадането на СССР да стане по мирен и цивилизован начин, за да не се превърне неговият разпад в нещо като „Югославия с ядрени бомби”. Защото Русия бе мощна във военно отношение ядрена свръхдържава. Разформироването на СССР протече мирно и цивилизовано. Преди 20 години, на  25 декември 1991 година, Михаил Горбачов обяви по съветската телевизия оттеглянето си от поста си президент. А Елцин вече се бе погрижил за елеминирането на съветския лидер. Дезинтеграцията на Съветския съюз завърши и формално и фактически.

Русия и бившите съветски републики навлязоха в страшен период на криза на прехода към новата система на квазидемокрация и квазипазарна икономика. Самата Русия преживя период на тежко обедняване. Тя загуби  статута си на втората след САЩ суперсила, нещо, което руснаците не могат да простят и досега.

Защо изчезването на комунизма на съветската ситема не бе видяно и прогнозирано от западните политици и анализатори. Буквално до последния момент военните на Запад плашеха своите парламенти с военното могъщество на СССР, за да измъкнат по-големи бюджети за отбраната. Политолозите в САЩ и Западна Европа се придържаха към най-песимистичната от западна гледна точка версия за СССР и неговата съдба, защото така бе по-безопасно. След края на СССР на Запад се чуха триумфалистки гласове за западната „победа” в Студената война, затова, че сега Русия ще бъде подчинена на волята на Запада. На Москва се четеха нотации за неморалната нейна система и за нарушаването на правата на човека. Западните политици от това време даваха неадекватни съвети за руския преход от планова към пазарна икономика. Западът се намесваше във вътрешните работи на бившите соцдържави и бомбардираше бивша Югославия.

Всичко това не можеше да не завърши с катастрофалния период на управлението на алкохолика Борис Елцин и с идването на власт на Владимир Путин. Сега Путин е политикът, който иска да създаде Евразийски съюз в постъветското пространство и в известен смисъл да възкреси Руската империя.



Тагове:   москва,   сащ,   Русия,   СССР,   Горбачов,


Гласувай:
2



1. dedenze - Горбачов си свърши работата чисто политически, с огромна помощ от САЩ
23.12.2011 20:37
Извън политиката, милиони хора от соц. лагера, невинни платиха сметката. Реално бяха морално, икономически и перспективно унищожени ! Затова той ще остане в историята като продажник и боклук, в някои измерения по- страшен от Ленин и Сталин.
Прехода трябваше да се извърши чрез интеграция на бизнеса, а не чрез ликвидация на производствата и разпродажбата им на безценица, ликвидация и на печалившите държавни производства. Поне в страните на соц. пагера можеше да се направи. Просто казано - нужен преход, лошо извършен за сметка и ужас на обикновените хора, които наричаме народ! Спечелиха в огромна и незаслужена степен САЩ и т.н. запад."Горби" продаде народа си и нас за малко, жълти стотинки, това светът не го очакваше, но веднага се зарадва !
Сега, този лайняр спи с американска милиардерка и забрави Раиса !
цитирай
2. iwan07 - Вярно с оригинала...
24.12.2011 01:35
.....А защо ,никой не посегна за разплата....извън политиката....извън личните съдби.....та самите американци, що президенти си аутираха....задачата има логически отговор....майната им , на народите....в такова време....живели !!! А и дали не е двойник.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160802
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031