Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 11:05 - Стига сте ни правили на идиоти!
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1455 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В събота 24 декември на проспекта "акад. Сахаров" в Москва се събра огромно множество московчани, не по-малко от 60 хиляди, а може би 120 хиляди. Това бе митингът на протестиращите срещу фалшификацията на парламентарните избори на 4 декември и призив срещу авторитарната политика на Владимир Путин. Сред протестиращите бяха лекари, юристи, инженери, архитекти, академици, писатели, студенти, журналисти, бизнесмени от големия и малкия бизнес. Това не бе просто огромна тълпа, а цветът на руската нация. Възникват въпросите: Защо сега? Къде бяха тези хора до момента? Какво ги накара да излязат в този студ на площадите?

Отговорите на тези въпроси са много важни. През изтеклите седмици и месеци тази еманация на днешна Русия е узрявала, вътре в умовете и сърцата на хората е съзрявала идеята, че трябва да се сложи край на политиката на Путин да прави хората на идиоти. Да ги прави на идиоти с прословутата рокада в Кремъл между Путин и Медведев, или с нескопосаната фалшификация на парламентарните избори.

И така, на руснаците им е дошло до гуша от путиновите манипулации, от „управляваната демокрация” и вертикалата на властта. Просветените руснаци заявяват, че днес искат не дирижирана демокрация, а истинска.

Излезлите на проспекта "акад. Сахаров" протестиращи са еманацията на средната класа в Русия, но мнозинството от тях материално задоволени, всичките просветени, пътуващи в чужбина и във връзка с това станали наясно какво значи днес либералната демокрация – избранници на мнозинството, които движат политиката за определен интервал от време, и когато не са успешни в това, биват сменени. Искат и в Русия да е така.

Ако тези нагласи се оказват устойчиви във времето, ясно е, че рано или късно режимът на Путин трябва да си отиде. Натискът е силен, но авторитарният режим не може лесно да бъде свален, защото има на какво да се опира – армията, полицията и мълчаливото руско мнозинство. Това мълчаливо мнозинство не е ясно какво иска и на какво се надява, но по принцип в даден момент в бъдеще то може да застане зад средната класа.

Опозицията явно усети вкуса на победата – хаотичните и панически реакции на властта, която набързо се отърва от печално известния със своята грубост говорител на парламента Борцис Гризлов и придаде част от ключовите позиции в комисиите на парламента на „лоялната опизиция”. Властта започна да отстъпва, като даде да се разбере, че ще върне избирането на губернаторите, вместо назначаването им, и също така ще направи промени в положителна посока на регистрацията на опозиционните партии.

Предстои зима, когато обикновено политическата активност временно затихва, за да се събуди отново напролет. В Русия обаче зимата на руското недоволство обещава да бъде гореща. Просветеният елит се е надигнал и няма причини да се очаква, че той няма да се опита да предизвика промяна на политиката на Кремъл. Хората не са идиоти, през тези години на „управлявана демокрация”, те са узрявали за необходимостта от радикална промяна. Стабилността, която режимът на Путин донесе е необходима, но вече не е достатъчна. Нужна е реална демокрация, каквото и да означава това.

Трудно е да се прецени каква ще бъде динамиката на събитията в Русия. Опитите на режима Путин да създаде видимост за промяна към изборна демокрация, едва ли ще задоволи руската средна класа, но по този начин Кремъл ще се старае да заблуди мълчаливото мнозинство и да печели време. Фалшивата конкуренция обаче няма да сработи. На 5 март догодина предстоят президентски избори, които евентуално Путин ще спечели, но спокойно може да отиде на втори тур. От друга страна, едва ли Русия ще изтърпи още 5 години сега фалшиво избрания парламент. И още по-малко ще изтърпи два мандата от по 6 години Владимир Путин. Ще видим накрая кой ще надделее – идиотите, или тези които ги правят на идиоти.



Гласувай:
6



1. dolce - бе много сте загрижени
08.03.2013 10:40
бе много сте загрижени за ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО
що не подредим първо собствения си дом преди да се правим на ДЕМОКРАТИ /използвам тази дума в която слагам смисъла ЗЛО/
писна ми от такива като ВАС които все знаят как би трябвало да живеят останалите а не могат да оправят соствения си живот разбирай държавата си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169670
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930