Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2011 11:23 - Великата загадка на династията Ким
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Покойният севернокорейски лидер Ким Чен Ир се предполага че е бил на 69  години, но точната дата на раждането му е неизвестна за света. Според официалната корейска версия за раждането му, той е роден на върха на Свещената планина, която се намира под японска окупация. Пак според версията, в момента на раждането му на небето се появила двойна слънчева дъга и после изгряла нова звезда. Това било знак на небето, че на бял свят идва синът на Великият вожд Ким Ир Сен. Детето било кръстено Ким Чен Ир.

Тази опашата лъжа е строго охранявана тайна на фамилията Ким, която се превърна в династия. Фактически Ким Чен Ир е роден през зимата на 1942 година в село Вятское в Сибир, където по това време е пребивавал бащата Ким Ир Сен,  редови офицер от Червената армия. Впоследствие не друг, а Сталин го изпраща да управлява Северна Корея.

Не е трудно да се досетим, защо е била скроена тази лъжлива версия за Ким Чен Ир като син на небето, по подобие на Исус Христос. И също така, защо е била строго охранявана тайна десетилетия наред. Последната задгранична визита на Ким Чен Ир е през август тази година в Сибир, като той пътувал в личния си брониран влак по подобие на баща си. В Сибир той се среща с руския президент Дмитрий Медведев. Тази среща с руския президент е имала за цел да създаде един вид противотежест на силното китайско влияние и независимост на Северна Корея.

Баща и син Ким вечно са играли дойна игра на балансиране между Китай и Русия. Когато през 2002 година Ким Чен Ир е пътувал пак за Сибир, той е имал лична среща с тогавашния руски президент Владимир Путин. Ким Чен Ир е помолил за 10 минутна среща насаме, без преводач, само двамата с Путин. След аудиенцията Ким Чен Ир е споделил, че срещата на четири очи е била такава, защото американският президент Буш не трябвало да знае за разговора между двамата ръководители.

Направи впечатление, че Кремъл изпрати съболезнователна телеграма до Пхенян по повод смъртта на Ким Чен Ир. Външният министър Сергей Лавров изрази съболезнованията си в севернокорейското посолство в Москва. От това се вижда, че Русия има специално отношение към Пхенян. Династията Ким продължава да играе двойната игра между Пекин и Москва, игра, която вероятно ще продължи и при Ким ІІІ. Както се вижда, и Русия иска да продължи тази игра, независимо от тежката зависимост на Северна Корея от Китай.

Отношенията Москва-Пхенян са доста противоречиви, дори шизофренни. От една страна, за Москва е досадно наличието на параноиден режим непосредствено на юг от руските граници. От друга страна, Русия иска да бъде обичана от Северна Корея. Ще видим как ще се развият събитията при Новият севернокорейски ръководител „Великият наследник Ким Чен Ун”. Защото Китай вече подава знак на Северна Корея, че е необходимо да повтори китайския опит. А именно, да се отвори към света, както  Пекин преди 30 години и да извърши дълбоки икономически реформи. По онова време китайският ръководител Дън Сяо Пин казваше: Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки. Ще видим дали Ким Чен Ун ще съумее да лови мишики.



Тагове:   москва,   Пхенян,   Ким Чен Ир,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160947
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031