Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 16:50 - Кризата в Орбанистан
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1716 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2012 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Названието Орбанистан е образувано от името на авторитарния унгарски премиер Орбан и становете на средноазиатските републики на бившия СССР с авторитарно управление. Докато на 2 януари унгарският премиер Виктор Орбан, заедно със своя антураж честваше собствената си персона в сградата на операта в Будапеща, унгарците бяха излезли на масови протестни акции на връх Нова година. Орбан празнуваше новия основен закон, който замени унгарската конституция, и  слага край на плуралистичната демокрация в Унгария. И в случай че остане в сила, бетонира дългото управление на сегашното правителство. Това е в центъра на репортажа, публикуван в Ню Йорк Таймс във връзка с налагането на авторитарния режим на Виктор Орбан и положението в Унгария. Външно това не би било толкова зле, ако икономиката се развиваше добре, но икономическата ситуация в Унгария драматично се влошава и правителството на Виктор Орбан очаква финансова помощ от ЕС и МВФ. Брюксел обаче поставя условия като води три процеса срещу Унгария за нарушаване на демократичните норми. Опирайки се на мнозинството от две трети в парламента, миналата година Орбан се опита да запуши устата на критичните медии и по-специално на Клубрадио, но благодарение на натиска от Брюксел, медийния закон бе донякъде смекчен. И това се случи докато Унгария бе ротационен председател на ЕС. Сега, една година по-късно, Виктор Орбан наложи нова конституция на Унгария, която както и закона за Централната банка, не бяха приети добре от Европейската комисия. Ще напомня, че Европейската комисия контролира спазването на договорите на ЕС и затова с пълно право започна три процеса срещу Унгария по обвинение в нарушаване на договорите.
Първото нарушение е законът за Централаната банка, второто е за независимостта на властите и третото е за съдебната система. По принцип, Европейската комисия завежда голям брой процедури, които установяват, че договорите се нарушават или не се прилагат правилно, но унгарският случай засяга самата основа на демокрацията.
ЕС сега има възможност да се наложи на Унгария и по-конкретно на авторитарния популист Виктор Орбан, защото икономическата ситуация се влошава драматично и Унгария има нужда от финансовата помощ на ЕС и МВФ. Да подчертам, че със своята фатално погрешна икономическа политика Виктор Орбан доведе страната до критична ситуация. Освен това, въпреки конституционното си мнозинство в парламента, Орбан губи подкрепата на обикновените унгарци. И още нещо много важно – докато не бъдат разрешени трите процедури заведени от ЕК, Орбан не може да се надява на финансова помощ от ЕС и МВФ.
Между другото, десни сили в Унгария се опитват да използват спора между Брюксел и Унгария и маршируват из улиците на Будапеща с искания за напускане на ЕС. Крайно дясната партия Йобик и без това е третата сила в унгарския парламент, но влиянието й се блокира от мнозинството на Виктор Орбан. Самата партия на Орбан – Фидес е доста евроскептична и сега при тежката криза в ЕС поставя своя суверенитет над принадрежността към Евросъюза. Силният властови инстинкт на Орбан го тласка към крайни действия за гарантиране на едноличното и максимално продължително управление на партията Фидес.



Гласувай:
2



1. анонимен - Не им харесва, че Орбан иска "Националната" банка да е наистина национална, а не еврейска!
20.01.2012 18:00
Затова е целият отзи "Орбанистан" в Ню Йорк Таймс, и не само там. Явно, "никак не е демократично" правителството да иска да командва националната банка на собствената си страна. Демократиюно е - самоназначили се господари на света, да печатат парите на всички държави, като свои собствени, и да предизвикват непрестанни рецесии и кризи, чрез намаляване количеството на парите в обръщение, от една страна, а от друга, чрез непрестанно увеличаване на лихвите и дълговете на всички държави и обикновените хора.
И отгоре на всичко, обвиняват жертвите - ограбените от банкерите държави, че се стремят да разхлабят задушаващата ги примка на огромните дългове към световните лихвари.
цитирай
2. brink - поздравления анонимен 1
20.01.2012 18:35
Напълно съм съгласен с коментара ти.
цитирай
3. djovana38 - СЪЩО!
21.01.2012 14:59
brink написа:
Напълно съм съгласен с коментара ти.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1167097
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930