Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 12:50 - Путин - архитект на руския държавен капитализъм
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
1



Премиерът Путин, който най-вероятно след месец се завръща в Кремъл на президентския пост призовава в серия статии във Вестник Ведомости да построи нова икономика в Русия на базата на държавен капитализъм. Да имаш икономика, която не ти гарантира нито стабилност, нито суверенитет, нито достойно благосъстояние – за Русия това е непозволено. У нас е нужна нова икономика с конкретна конкурентноспособност на промишлеността и инфраструктурата, с развита сфера на услугите и с ефективно селско стопанство – подчертава Путин. На пръв поглед, като че ли Путин признава провала в тази посока на широкорекламираната програма за модернизация на своето протеже – президента Дмитрий Медведев. За последните няколко години, по инициатива на Медведев бяха започнати редица реформи за подобряване на деловия климат, но съществени промени за сега не са постигнати. Путин обрисува сурова картина на ситуацията с корупцията в страната, при която Русия е отишла чак на 143 място в последния антикорупционен рейтинг на агенцията Transparency Intrenational. Издръжките на бизнеса могат да се колебаят, може да платиш повече или по-малко в зависимост от степента на благоразположение към теб на определени хора в държавния механизам, заяви Путин.

Вестник Ведомости е един от малкото руски вестници, който постоянно критикува Путин в пълен текст публикува статията на му, но го разкритикува в коментарите към статията за това, че не е предложил ясно как ще се осъществяват реформите.  Думата „длъжни” се употрябява в текста 32 пъти, „ще бъде” – 19 пъти, „трябва” – 17 пъти, „необходимо” – 11 пъти, пише Ведомости.

Путин заявява, че Русия продължава да се бори с наследството от разпада на Съветския съюз, което доведе до мащабна деиндустриализация на страната, висока зависимост от вноса на потребителски стоки и технологии, оставяйки Русия в крайна зависимост от колебанията на цените на експортните енергоресурси и суровини. Залагането на износа на енергоресурси и суровини от Русия може да бъде само временно решение, при което приходите в хазната неизбежно ще се колебаят в зависимост от цените на петрола, природния газ, дървесината и другите суровини.  

Междувременно, както почертава Путин, руската производителност на труда е 2-3 пъти по-ниска, отколкото в развитите страни, което по мнението на Путин, може да бъде решено чрез създаването на нови работни места за новото поколение от образовани и амбициозни хора.
Вестник Ведомости критикува Путин за неговия отказ да провежда дългосрочни политически и институционални реформи, които се изискват от протестиращите, за да се допълни в основни линии технократическите икономически реформи, които Путин е запланирал.

В серията стати във Ведомости Путин развива тезата за решаваща роля на държавния капитализъм, за извършване на преход към нова модерна икономика, по подобие на тази в Китай и Южна Корея. Той подчертава, че само държавните концерни могат да си позволят финансиране на иновациите в необходимите мащаби , за да се излезе от сегашната крайна зависимост от суровинната икономика.  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169983
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930