Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 10:23 - Кризата на световния капитализъм
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1635 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.02.2012 10:30


Financial times продължава да публикува мнения на изтъкнати личности за кризата, в която изпадна капитализмът. В последния си брой FT публикува мнението на Бил Клинтън и на изпълнителния директор Пинко Мохамед ел Ериан.

Повечето наблюдатели са съгласни, че кризата на капитализма е причинена от два основни проблема: неспособността на системата да осигури устойчив растеж и работни места, както и  виждането, че изцяло системата е социално несправедлива и нечестна.

Мохамед ел Ериан пише, че да се провалиш по един параграф е проблем, но да се провалиш и по двата параграфа, при това по толкова драматичен начин, е наистина криза, която повдига легитимни въпроси за капиталистическата система. Първо, според ел Ериан капитализмът винаги е бил уязвим за традиционните капани на пазара, ето защо трябва да направим така, че да понижим риска в няколко сектора, които имат свойството да усилват добрите и лошите аспекти на системата. Финансовият сектор определено е един от тези сектори. През изминалото десетилетие САЩ, Великобритания, Швейцария, Ирландия и Исландия забравиха за факта, че финансите сами по себе си не са индустрия, както и че финасовият сектор зависи от способността си да обслужва реалната икономика. За кризата допринесе и погрешния възглед, че финансите представляват следващата стъпка на естествената еволюция на капитализма – от земеделие към индустрия, през услуги и накрая финанси.

Капитализмът може да помогне като върне хората на работа, коментира темата за състоянието на капиталистическата система президентът Клинтън. Винаги е съществувала пропаст между това, което правителствата могат да приложат и това което частният сектор може да произведе – пропаст, която благотворителността помага да бъде запълнена. Нашата отговорност се състои в това да преосмислим този модел като преразгледаме връзката между икономическите и социалните предизвикателства така, че ползите и възможностите да станат достъпни за повече хора. Първо, преразглеждане на модела е необходимо, защото хората искат това. От Уол Стрийт в Ню Йорк до площада Тахрир в Кайро протестиращите заявяват, че сегашната система не работи за твърде много хора. Второ, финансовата криза недвусмислено разкрива, че пътят който следвахме е бил нестабилен и неустойчив. Въпреки, че глобалните иконимически системи помогнаха на много хора да забогатеят, те на практика задълбочиха сериозно неравеството, включително между отделните страни. Неравенството не само че потиска бедните и убива мечтите на среданата класа, но също така спъва продуктивността и растежа.

В коментарите по темата Zonep, един от участниците задава въпроса може ли някога мафията да се пребори с мафията. Капитализмът е заробване на човека от човек, комунизмът е тъкмо обратното, т.е. същото.

Други коментатори посочват, че лакомията ще ни затрие, без оглед на обществено-икономическия строй. Според един от коментарите, проблемът не е в капитализма, нито в която и да било друга система. Проблемът е в безконтролното нарастване на световното население и пристрастяването на човечеството към икономическия растеж, което води до разхищаване на ресурси, експлоатация и висока концентрация на богатството в ръцете на единици.

Това поставя принципния въпрос: преодолима ли е кризата на капитализма в световен мащаб. Засега този въпрос остава без еднозначен отговор.



Гласувай:
2



1. анонимен - ако знаех
20.04.2012 18:18
начин за изход и то дълготраен, а не наливане на парите на данъкоплатеца в банките, който олицетворяват кризата, щях да вляза в историята наравно с Великия Буда, Иисус и Пророка, взети заедно.във всеки случай изхода е извън демокрацията в сегашният и вид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166823
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930