Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 21:29 - Свиването на разходите - грешната рецепта
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1678 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Европейската комисия потвърди това, което се очакваше – европейските икономики се свиват, а не растат. И този ход на спад се проявява в страни, които не са напълно излезли от досегашната рецесия.

В САЩ, въпреки трудностите, БВП най-после надмина предкризисното си ниво, докато в Европа това не стана. Нещо по-лошо, европейските лидери все още са пристрастни към доктрината, която е отговорна за кризата.

Погрешната доктрина, според която съкращаването на държавните разходи ще бъде компенсирано с подобряване на доверието в бизнеса и в повишено търсене от консуматорите очевидно все още е в сила. Дори страните, които напълно са покрили изискваните от тях мерки за дълбоки икономии като Португалия и Ирландия, все още продължават да се влошават, като съотношението между дълга и БВП стават все по-лошо. Испания и Италия се сблъскаха с рязко повишаване на цените на техните дългове, но впоследствие за общо успокоение тенденцията се промени. Тази добра новина вдействителност бе резултат от политиката на президента на ЕЦБ Марио Драги, който въпреки опасенията от инфлация даде възможност да се теглят големи кредити.

Какво е необходимо да се направи, за да бъдат убедени привържениците на затягане на коланите в това, че тази политика на сегашния етап дава обратни резултати. Въпреки всичко, режимът на строги икономии все още се подържа от редица влиятелни фактори, въпреки катастрофалните резултати на практика.

Главното е, че ние можем да направим много за нашата икономика, просто като обърнем деструктивната политика на икономии от последните две години. Това е валидно и в Америка, която избегна мащабната политика на икономии на федерално ниво, но я приложи на местно равнище по щати. Това, което трябва да се направи  е да бъде създадено търсене на държавни разходи на по-ниско равнище, което да позволи да бъдат наети стотици хиляди учители и други държавни служащи, които бяха съкратени.

Вдействителност аз разбирам защо влиятелни хора неохотно приемат, че политиката към която те се придържат е деструктивна. Но вече е крайно време да се сложат на място илюзиите за ползата от дълбоките икономии. Това фактически е завършек на големия спор затова как трябва да се реагира на национално и щатско равнище на пристъпите на кризата. Практиката показа, че „универсалната„ рецепта за  мащабно  съкращаване на разходите дава обратни резултати. Главната причина е, че затегнатите колани водят до намаление на потреблението, до съкращаване на работни  места, което от своя страна влошава съотношението между БВП  и външния дълг.




Гласувай:
1



1. evrazol - Че има ли правилна рецепта?
21.02.2012 00:41
При положение, че не могат да се увеличават разходите.
цитирай
2. pitashtia - И двете рецепти са грешни
22.02.2012 02:33
Причина за кризата е изострената конкуренция и възхода на новите икономики. Тя е хронична и отново ще споходи САЩ. В една затворена икономика със силни синдикати баланса лесно се постига защото синдикатите оскъпяват труда, а капиталът продукта и се получава надлъгване и търсене на оптимума при здравословна инфлация. В глобалната световна икономика този механизъм не работи. Няма да се вдигне стачка във всички автомобилостроителни или шивашки предприятия. Капитала се оказва в по-изгодна позиция. Засега от това печелят развиващите се икономики, но скоро те няма да има за кого да изнасят и тогава ще настъпи дълбока световна депресия. Не държавата трябва да харчи, а наемният труд да получава по-голям дял от произведеният продукт. Това няма как да стане при остра конкуренция и слаби синдикати. И най-добронамереният работодател за да не фалира е принуден да задържа ниски заплатите. Трябва да има международно споразумение срещу дъмпинга на труда, което очевадно няма да се случи. Другата възможност е протекционизъм, затваряне на големите икономики, но и това няма да се случи. Третата възможност е печатането на пари, но докога тази схема ще работи не е ясно.Глобализираната икономика трябва да има една валута и правила и защита на доходите. В противен случай състезанието по ефективност се превръща в състезание по мизерия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160718
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031