Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 10:28 - Европа - прогноза за 2012 година
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3853 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има периоди, когато в международната система настъпват кардинални промени. Последният такъв период е 1989-1991 година. През този период рухна съветската империя, дойде краят на японското икономически чудо, беше подписан Маастрихтския договор, благодарение, на който се появи съвременна Европа, а събитията на площада Тянанмън оформиха присъствието на Китай като пазарна икономика, с голямо влияние в световен мащаб.

Сега изглежда преживяваме подобен цикъл, който започна през 2008 година и продължава и до днес. За този период Евросъюзът престана да функционира така, както беше 5 години по-рано и той тепърва ще трябва да определя новата си форма. Китай влезе в сложен социално-икономически период, до толкова, доколкото китайските стоки предназначени за износ стават все по-неконкурентноспособни поради инфлацията.

Изтеглянето на САЩ от Ирак предоставя на Иран възможност още повече да укрепи своите позиции в Близкия Изток и да разшири своето влияние. Като цяло съотношението на силите в Близкия Изток се променя.

Прогнозата за 2012 година е основана на идеята, че се намираме в период на кардинални промени в световното устройство. Тези промени все още продължават преди да можем да направим ясни изводи. Тази прогноза за 2012 година е уникална в този смисъл, че не е прогноза за една година, а за тенденции, които ще бъдат валидни в продължение на следващите няколко години. 2012 година вероятно няма да стане завършващ процес в световната трансформация, така както беше и периодът 1989-1991г.

Евросъюзът и еврозоната най-вероятно ще се запазят през тази година, а финансовата криза в Европа поне  временно ще се стабилизира. Експертите по Близкия Изток и Европа посочват, че ЕС ще продължи своето болезенено потапяне във все по-задълбочаващата се криза.

Въпреки това, движещата сила в Европа ще бъде политическа, а не икономическа. Германия ще използва своите предимства, за да измени структурата на еврозоната в своя полза. Тази година предстоят няколко национални избори, като глявният от тях са президентските избори във Франция. Те имат ключово значение, доколкото отношенията между Франция и Германия са в основата на европейската система, и всеки конфликт между тях би означавал край на ЕС.

На второ място, на Германия е нужно одобрението на еврозоната, т.е. на 17 държави, а не на 27-те членки на ЕС. Това, че Великобритания излезе от играта е доста неудобно за тези, които се стремят към паневропейско единство, но това няма да попречи на Берлин да се опита да реализира на практика своите цели. Очаква се европейските лидери да подпишат нов договор през март, а останалата част от годината и началото на 2013 г. ще отидат за ратификацията на договора от отделните страни. Внасянето на поправки в националните конституции, с цел да се угоди на Германия, може да стане най-горчивата част от този процес. През 2011г. Германия използва икономичиските си и финансови предимства, като лост за въздействие, с цел избраните лидери в Гърция и Италия да бъдат заменени от неизбрани технократи.

Най-вероятно против плановете на Германия ще застанат Ирландия, Финландия и Холандия. Ирландия иска условията на излизане от кризата да бъдат смекчени. Обикновено проевропейското правителство на Холандия представлява слаба коалиция, която може да взима решения само при подръжка отвън. Освен това, за да се гарантира сътрудничеството на новото гръцко правителство трябва да се осигури сътрудничеството на това правителство с ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ.

Европейците са уплашени, че ще бъдат принудени да действат така, както те не свикнали – например да въведат режим на строги икономии, или да ратифицират договори, които не им се харесват. Икономическата отсрочка на катастрофата е шестото преимущество на Германия. Тук главният играч е ЕЦБ. Финансовата криза има два аспекта. Несъстоятелните европейски правителства се движат към фалит, който би разрушил европейската система, а европейските банки, които са главните купувачи на европейския дълг са откровено неплатежоспособни и техният евентуален крах ще унищожи европейската система.

Когато нещата опрат до ратификацията на новия договор, враждебността на европейските правителства към Германия и Брюксел ще се засили. Главна тема за обсъждане ще бъдат опитите на държавите да се защитят от нежеланото и нарастващо вмешателство на Германия във вътрешните им работи. На национално ниво, задълбочаването на кризата ще доведе до всеобщо възмущение от мерките за строги икономии. Практически липсата на запланирани избори ще лиши европейците от нормалния предпазен клапан във вида на центристка опозиция и ще доведе до нарастване на националистките и екстремистки движения. Политическата и финансова липса на ред ще се запазят докато Германия ще води преговори с други страни от еврозоната относно новия договор. Макар в центъра на тези преговори да лежи крайно нееднозначният отказ от национален финансов суверенитет, Европа с голяма вероятност ще приеме новия договор, тъй като неговия провал би приближил значително краха на политическите структури на Евросъюза.





Гласувай:
3



1. evrazol - Политическите Евроструктури
24.02.2012 22:39
са икономически. И дори невероятно да звучи, проблема е в бедността. Не зная има ли начин за отчитане на влиянието на капиталовата разслоеност върху икономическия просперитет, но струва ми се тук е решението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160632
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031