Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 20:30 - Световната икономика - накъде?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2969 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Добри новини идват за състоянието на световната икономика. В Америка фирмите наемат повече хора и консуматорите харчат повече. В еврозоната рецесията се оказа по-плитка, отколкото се очакваше. Преструктурирането на гръцкия дълг – първият дефолт в развита икономика, мина без сериозен трус. Финансовите пазари устойчиво се качват нагоре. Глобалният индекс се покачи с 9% спрямо м.октомври. След толкова много притеснения и тежки преживявания, едва ли е учудващо, че атмосферта в света се разведри. Въпреки това имаме сероизни основания да бъдем предпазливо оптимистични. Глобалният растеж, задържан от невисок растеж на развиващите се икономики, както и на рецесията в Европа, изглежда, че ще бъде по-нисък, отколкото през 2011година.

 Твърде често от 2008 година насам инвеститорските надежди за силен и продължителен растеж бяха попарени – някъде от лош късмет /покачващи се цени на петрола, лоша политика, твърде много политика на икономии и при това твърде бързо или болезненото възприемане, че възстановяването след финансова криза е общо взето слабо и крехко. Ако напрежението около Иран, заради неговата ядрена програма, предизвика един шок в снабдяването с петрол, това отново може да бъде причина за навлизане в задънена улица.

Достатъчно удобно за американския президент, който се стреми към преизбиране през  ноември, най-ясните сигнали за възстановяване са в Америка. Добрите новини са едновременно циклични и структурни. Повече работни места са разкрити от ноември насам, в сравнение със всеки период от 2006 година насам. Безработицата и частичната заетост спадат. Цените на недвижимите имоти продължават да намаляват, но строителството на нови домове и продажбата им започват да нарастват, увеличава се броят на потребителските кредити.

Нищо от това обаче не говори за икономически бум. За годината като цяло, американската икономика вероятно ще нарастне с 2,5%. Това е много по-ниско, отколкото след нормална рецесия; но след финансова криза възстановяването е анемично. Това ниво на прираст няма да доведе до бързо намаляване на безработицата, но ще бъде подобрение, в сравнение с 2011 година. И което е по-важно, може би ще бъде първата стъпка към самоподдържащо се възстановяване, благодарение на цикъла на силен растеж на заетостта, което води до по-високи разходи от консуматорите и повече работни места.

Европа в разрез с това, остава далеч от възстановяването. Добрата новина е, че нещата са по-малко лоши, отколкото могат да бъдат. Благодарение на подържането ликвидността на банките от ЕЦБ, едноврменно финансовият колапс и кредитния застой бяха избегнати. Резултатът е куха рецесия. Повечето европейски страни конкретно тези от периферията на еврозоната, налагат драстични мерки на икнономии за да преодолеят своите дефицити. Структурните реформи, които ще подтикнат прираста ще си кажат думата след време.

Но доколкото рецесията е куха, процесите в Европа ще оказват ограничено влияние върху останалия свят, и това се вижда при много от новите страни с развиваща се икономика. Растежът намаля от Китай до Бразилия, доколкото затегнатата парична политика ограничи вътрешните разходи. С избягването от катастрофата в еврозоната, поне засега, потокът на капитала към развиващите се страни се покачва и експортните икономики, конкретно в Азия, започват да се ускоряват отново.

Китай е едно изключение – данните за неговата търговия са очудващо лоши. Но дори там, изгледите за останалата част от годината са по-добри, отколкото новините внушават. Това е така, защото след спадането на инфлацията има свободно пространство за китайското правителство да освободи монетарната и фискална политика.

Европейските страни трябва да престанат да се фокусират върху политиката на икономии и вместо това да сложат ударението върху политиката на растеж. Приоритетът на Америка трябва да бъде изработването на средносрочен план за намаляване на бюджетния дефицит, но без да се засяга възстановяването. За съжаление това не може да стане преди президентските избори през ноември. Икономиката на Китай прекалено много залага на инвестиците, вместо стимулиране на вътрешното потребление. Основанията за оптимизъм са реални. Но ако политиците отново тръгнат погрешно, възстановяването може да катастрофира.




Гласувай:
2



1. анонимен - Сигурен ли си в тези неща, които ги ...
04.04.2012 19:25
Сигурен ли си в тези неща,които ги пишеш???
Май не е точно така,ако ти харесва САЩ тогава е друг въпрос.
цитирай
2. анонимен - Is cantered flame cushions stipulated.
01.11.2012 01:41
They <a href=http://flavors.me/tricorgeneric/>tricor liver damage</a> abodes require <a href=http://flavors.me/zetiacoupons/>zetia full prescribing information</a> whatever loam <a href=http://flavors.me/duloxetinecymbalta/>cymbalta withdrawal serotonin syndrome</a> glimpse shot two.
цитирай
3. анонимен - Who's board confection famous wadi knife.
03.11.2012 08:55
Isabeau <a href=http://zetiacoupons.org/>zetia 10 mg cost</a> forever jail thinking.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161361
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031