Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 11:06 - Руска военна намеса в Сирия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1741 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съобщенията за присъствие в Сирия на руски антитерористични сили предизвиква нови въпроси за това, дали Русия създейства косвено, или даже пряко на жестокото смазване на протестите в Сирия. Руското министерство на отбраната твърди, че танкерът Иман преди 10 дни е пристигнал в сирийското пристанище Тартус със задача да окаже помощ на корабите на ВМФ на Русия, а също така с цел да демонстрира военното присъствие в този регион и за евентуалната евакуация на руските граждани. Руското министерство на отбраната не съобщава за количеството на намиращите се на борда военнослужeщи, обаче руските средства за масова информация съобщават за активизация на руското военно присъствиие в Сирия.

Русия е верен сътрудник на сирийския президнт Башар Асад. Тя предизвиква възмущение сред своите колеги от Съвета за сигурност на ООН, блокирайки нееднократно опитите да се сложи край на насилието в Сирия.

Източник от Съвета за сигурност заяви, че пристигането в Сирия на руски военни  е информационна бомба, която ще има сериозни последствия. На свой ред, агенция Интерфакс съобщи, че танкерът Иман е пристигнал в пристанището Тартус с контратерористично подразделение от състава на руската морска пехота.

Представителите на руското посолство в Сирия се отказаха от коментари, обаче Външният министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че няма планове за изпращането на бойни съединения в Сирия. Сергей Лавров също така отрече Русия да търси конфронтация със САЩ в Сирия. Руският министър на отбраната Анатолий Фердюков опроверга съобщенията за присъствие в Сирия на руски части със специално назначение. Пристанището Тартус е единствената военноморска база на Русия извън нейната територия.

Очевидно Москва е преценила, че режимът на Башар Асад има всички шансове да се справи с протестиращите и да се задържи на власт. В същото време Кремъл иска да демонстрира верността на своите съюзнически задължения към режима на Асад. Ясно е, че Русия не се притеснява от критиките на западните държави за своята политика на подкрепа на сирийския режим. От една страна Русия твърди, че не защитава Башар Асад, а се мъчи да намери компромисното решение. От друга страна Москва явно е преценила, че режимът в Дамаск е достатъчно силен за да се задържи на власт.





Гласувай:
3



1. анонимен - Report (WMR), че Бахрейн, предс...
21.03.2012 11:26
Report (WMR), че Бахрейн, представляваща Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, предложила на Русия подкуп от 5 млрд. долара, ако тя не упражнява правото на вето в Съвета за сигурност на спонсорираните страни от Арабската лига за резолюция, призоваваща за оставката на сирийския президента Ашара Бассад. При гласуването на 4 февруари срещу резолюцията, Русия и Китай използваха правото на вето на резолюцията. Американският посланик в ООН Сюзън Райс, нарече ветото "отвратително", а държавният секретар, Хилъри Клинтън, нарече действията на руснаците и китайците, "гадни", а на германския посланик в ООН, Петер Виттиг нарече ветото "позор".

Но какво може да бъде наречено наистина отвратително, грозно и срамно, както предложението от 5 милиарда долара подкуп на Русия за един положителен вот на резолюцията на външните министри на Бахрейн, Шейх Халид бин Ахмед бин Мохамед Ал Халифа по време на своето посещение в Москва преди гласуването на Съвета за сигурност на ООН. Нашите източници ни казват, че руското правителство категорично отказва парите, които бяха предложени от Бахрейн, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Оман.

WMR, така също, е научила, че подобен трик от страна на тези държави, е бил предложен и на Китай. Предложението, на което, китайското правителство се смя, както изглежда, е било направено по време на посещението на 18 януари, на премиерът на Китай Вън Вей в столицата на Катар, Доха.
цитирай
2. tomcat2 - Де да беше верно http://www. ...
21.03.2012 18:15
Де да беше верно

http://www.infowars.com/fairytales-no-russian-warships-anti-terror-squads-in-syria/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165695
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930