Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 11:10 - Сирия погреба руско-американските отношения
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 4585 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Миналата седмица на срещата на Г-20 бе написан „некролог” на руско-американските отношения. Сирийският президент Башар ал Асад е причина за скръбната вест.

САЩ и Русия имат фундаментални различия относно ал Асад – сирийския диктатор, чиито действия за смазване на съпротивата коства живота на 14 хиляди сирийци. Това беше последната сламка за политиката на Америка, която търсеше разбирателство с Русия. Москва наложи вето на две проекторезулции на Съвета за сигурност на ООН. В случая със Сирия на 25 май в Хула бяха убити стотина невинни граждани.

Въпреки това, правителството на Обама се опита да спечели Кремъл. Последното усилие беше „мъртвото” писмо да се използва моделът на йеменския преход. Докато Путин обвиняваше другите държави, че са попречили на мирния план на Кофи Анан, неговата държавна агенция продължи да снабдява ал Асад с оръжие. Последно той се опита да изпрати хеликоптри в Сирия, но транспортният кораб бе върнат обратно.

Истината е, че презареждането на руско-американските отношения бе обречено от самото начало заради засилващото се авторитарно управление на Кремъл. В Белия дом имаха две фантомни предположения: първо, че Медведев в действитвителност управлява Русия, и второ, че Медведев е либерален модернизатор. На практика руските дисиденти на които залага Вашингтон, бяха в много  трудно положение. Те очакваха твърда подкрепа от Вашингтон, но такава не последва. Американският посланик в Москва Майкъл Макфол изрази негодуванието си за слабата американска реакция на репресиите в Русия след проведените парламентарни и президентски избори. Руската държавна телевизия нарече Макфол агент-провокатор, който се опитва да инициира революция в Русия, докато младежката про-кремълска група го сравни с убеден антируски агент. Неговият предшественик Джон Бейръл изрази мнението, че антиамериканизма на руската държавна телевизия е инсипириран от Кремъл.

Междувременно без успех завърши срещата между Хилъри Клинтън и Сергей Лавров в Санкт Петербург по сирийската криза. При тези обстоятелства възможно ли е руско-американско сближение?

Възможно е Москва да подпомогне Запада, убеждавайки иранските ръководители да се откажат от ядрената си програма за военни цели. Привържениците на подобряването на руско-американските отношения настояват, че спечелването на подкрепата на Русия в Съвета за сигурност на ООН за политиката в Иран е възможно най-добрият начин, за да бъде попречено на Техеран да се сдобие с атомна бомба.

Цената на това да бъдат спечелени Русия и Китай за проекторезолюцията на Запада беше разводнена, като въобще беше изключено налагането на пълно оръжейно ембарго. Комисията, която трябва да следи за налагането на санкции не трябва да публикува своя доклад с данните – това е предусловие, за което Москва настоява. Руската обструкция не трябва да изненадва никого, тъй като международното напрежение около иранската ядрена програма държи цените на петрола високи, което е икономически бонус за Москва.

Също така Москва е главният доставчик на оръжия за Иран – сделката е за 5 милиарда долара през последното десетилетие. Привържениците на подобряването на руско-американските отношения подчертават, че продажбата на противовъздушната система за отбрана на Техеран е била прекратена от Москва. Тази система можеше да попречи на американските и израелски реактивни самолети при нужда да нанесат удар по иранските ядрени обекти. Въпросът е, дали Путин би искал да даде на Иран  тази противовъздушна система, след като се смята че Техеран на първо място е подръжник на международния тероризъм.

От септември 2009 година НАТО можеше да прекарва военно оборудване на атлантическите сили в Афганистан през руска територия. Това е особено важно, след като Пакистан затвори южния път.

Но дори Русия да оказва подкрепа на мисията на НАТО – нещо, което е резултат от преследване собствения интерес на Кремъл, това не пречи на Москва да затруднява във всяко отношение САЩ. Атаките срещу американския посланик в Москва са свързани с това, че Макфол допусна грешката да изрази публично становището, че Москва е подкупила правителството в Киргизия, за да затвори военната база на САЩ в Манас.

Изглежда, че политиката на Кремъл остава във водите на Студената война, което предполага глобално съперничество със Запада. Усилията на Русия да се наложи в т.нар. "близка чужбина" трябва да премахнат всякакви съмнения от страна на Запада, относно външната политика на Москва. Русия се отнесе с пренебрежение към споразумението за прекратяване на огъня с Грузия. Въпреки ясните изисквания руските войски да се изтеглят от грузинска територия, Русия в действителност увеличи своето военно присъствие в Южна Осетия. Въпреки това, САЩ накараха Тбилиси да не блокира руското присъединяване към Световната търговска организаци.

Въпреки че присъединяването на Грузия към НАТО е далечна перспектива, руските официални лица направиха внушението, че подобно развитие може да предизвика глобална война. Генерал Николай Макаров даже заяви, че в краен случай Русия може да нанесе военен удар по натовските  инсталации в Грузия и в близката чужбина, което показва какво болезнено място за Москва е екпанзията на НАТО към нейните граници.

Отговорът на правителството на Обама на тези провокации бе по-нантатъшното провеждане на политика на презареждане на руско-американските отношения, отстъпвайки на Москва.

Най-големият проблем в политиката на адмистрацията на Обама се състоеше в това, че Вашингтон се стремеше да не обвързва различните спорни проблеми с Москва. Но Москва смята, че всички те са взаимно свързани. Все пак се наблюдава известно движение напред. Разочарованието на либералната интелигенция в Русия, която е твърд подръжник на САЩ, накара мнозина руски интелектуалци да кажат на Вашингтон, че не се нуждаят повече от американската подкрепа, за да не дават коз в ръцете на Кремъл. В крайна сметка, според някои наблюдатели опитите на Вашингтон за съживяване на руско-американските отношения са имали двоен отрицателен ефект: те са направили от Путин противник на САЩ и в същото време са отчуждили сериозна част от руската интелигенция.


Тагове:   Москва,   НАТО,   Кремъл,   ООН,   сащ,   Русия,   путин,   Обама,   Сирия,   Асад,


Гласувай:
0



1. ok3223 - Значи
05.07.2012 12:18
разочарованието на либералната интелигенция в РУСИЯ, КОЯТО Е ТВЪРД ПОДРЪЖНИК НА САЩ...и тн.
Значи тези са твърди подръжниц(защо не и 5-та колона на САЩ в Русия) са до един агенти и трябва да се постъпи с тях, както се полага на чужда агентура в независима държава.
Гледай докъде са го докарали рашките, и искат да правят свястна държава.
цитирай
2. анонимен - "болезнено място за Москва е екпанзията на НАТО към нейните граници"
05.07.2012 12:46
трудно е да се има доверие между страни когато има експанзия към границите на едната от тях
цитирай
3. dedenze - Сирия е нищожна за да бъде гробокопач.
05.07.2012 17:09
САЩ и Русия са капиталистически държави с особен интерес във военното производство и с имперски интереси. За сега се разбират отлично в сферите на влияние, както и продажбата на оръжие, въпрос на уточнение на квотите. САЩ като по- развита и загиваща "демокрация" са значително по- нагли и лакоми, но лакомията винаги скъпо се плаща !
цитирай
4. анонимен - Господин Киселинчев, опозицио...
05.07.2012 17:45
Господин Киселинчев, опозиционерите в Москва са предимно леви сили и комунисти. Останалите са един файтон хора. Та те ли са големите превърженици на САЩ. В Русия няма нито един приятел на САЩ в нито една партия. Явно не ги познавате добре.
цитирай
5. анонимен - За поколенията.
05.07.2012 20:31
Америка/сащ/USA/са съвременния сомор и гомор създаден от евреите на територията на един суверен народ.и всеки който има отношения с държава основана на мелези,лезбийки , педераси и кръвосмешение ще си понесе последствията.Те създадоха цирей който не трябва да се удря а да се изстиска,това е начина за справянето със заразата.Кръвосмешението е голям грях,а продажничеството още по голям.Кои ще си го навлечат заради тях???
Вижте какъв посланник отзоваха???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160616
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031