Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2012 10:16 - Изследването на планетите носи полза за Земята
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1385 Коментари: 0 Гласове:
1



Най-новият марсоход на НАСА Curiosity беше спуснат на планетата Марс с изключителна точност  и деликатност, която може да се сравни със спускането на панел от яйца без да се счупят. Примарсяването стана след серия сложни автоматични маневри, без нито една допусната грешка. Въз основа на това може да се смята, че изследването на планетите от слънчевата система в програмата на НАСА има голям прогрес. Няма съмнение, че изследването на Космоса с роботи през последното десетилетие процъфтява. За съжаление, администрацията на президента Обама възнамерява рязко да ореже бюджета на НАСА, съкращавайки го с 300 милиона долара. По този начин най-икономически ефективната разработка на НАСА – изследването на планетите, ще изпее лебедовата си песен. Такова съкращение ще означава също така свиване на националната инфраструктура, която обединява инженерния талант, научната експертиза, технологичната иновация, космическото управление и комуникации.
За да станат ясни последствията от намеренията за съкращаване на бюджета трябва да се напомни, че програмите на НАСA  за изследване на планетите включваха разделите Voyagers Vikings, Magellan Venus, Galileo Jupiter и Cassini Saturn. Тези мисии имаха огромно значение за разбирането на Слънчевата система, но наред с това и преки последствия за развитието на науката и технологиита в земни условия.
Парите изразходвани за изследването на Луната, Марс, Юпитер и Сатурн са средства в крайна сметка изразходвани за Земята. Съвременната цивилизация, основана на информационните технологии би била немислима без огромния брой технологични иновации, свързани с кацането на Луната. И последвалия плодоносен ефект на софтуерната и хардуерната иновация са пряко свързани с програмите на НАСА, които наляха средства в Силиконовата долина и на други високо-технологични гнезда. Като пример може да се вземе засечката в програмата
Galileo Jupiter, когато орбиталният робот не разтвори своята антена по пътя си към планетата Юпитер през 1990 година. Последва спешно  разработена програма за спасяването на тази важна мисия.
Инженерите на НАСА са едни от пионерите на информационната технология, разработвайки и усъвършенствайки техниките за компресиране и трансмисия на данните на слаби сигнали. В резултат, всеки път, когато някой изпраща на земята документ през интернет ще използва техники усъвършенствани за спасяването на антените на
Galileo Jupiter.

Съществуват редица други прагматични причини за продължаването на интензивните програми за изследването на планетите. Тези причини включват от разбирането на климатичните фактори на планетите Венера и Марс /които изпитват резултатите от парниковия ефект/, до ползата от изследването на геологията на астероидите.
Като се има предвид високотехнологичните иновации на планетарните изследвания на НАСА, които обогатиха живота на Земята и дадоха тласък на икономиката, изключително успешното примарсяване на робота Curiosity трябва да даде тласък на американската програма за изследване на Космоса.



Тагове:   Марс,   наса,   САЩ,   Обама,   Curiosity,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165363
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930