Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 11:43 - Скандалът за плагиатство около Фарид Закария
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1121 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.08.2012 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Известният и много точен и задълбочен в анализите и прогнозите си американски журналист Фарид Закария стана обект на тенденциозна и злонамерена атака в политическите и медийните среди на САЩ. Но преди да се спрем на атаката, нека накракто представим неговата биография и журналистическа кариера.
Фарид Закария - 48 годишен, е роден в Мумбай, Индия.  Той завършва доктората си в престижния Харвардски университет и скоро след това се превръща в автор от голям калибър в областта на външната политика и международните отношения. В Америка Закария става медийна звезда заради високите си качества като журналист и обширните си познания в областта на външната политика и международните отношения.
Закария ръководи международното издание на Newsweek, пише статии за Time mazine и Washington post. Освен това има свое седмично предаване в  CNN със заглавие GPS. Поради големия му престиж не само в САЩ, но и в целия свят, Закария е търсен и като автор, и като гост на американския елит. Като негов почитател, който отдавна и редовно следя неделната му международна рубрика по CNN, трябва да кажа, че Фарид Закария е не само популярно име, но и уникално явление в световната политика и международните отношения.
Както признават водещите американски издания, Фарид Закар се бе изкачил на най-високото стъпало на журналистиката. Неговото неделно предаване по
CNN се следи редовно и с голямо внимание не само от професионалната гилдия и политически елит на Запада, но и от обикновените хора, които са запленени от неговаха харизма и журналистическа класа.

И тук най-неочаквано, а може би трябваше да бъде очаквано, когато става дума за обективна и поразяваща с въздействието си журналистика, Фарид Закария стана жертва на мръсна кампания в САЩ, където се е установил отдавна и е създал семейство.
В медиите и в общественото пространство бе разпросранен нелицеприятен и оскърбителен факт – а именно, че в статия на Закария от август в
Time magazine, са намерени пасажи, които се буквално взаимствани, без да бъдат цитати, от статия на американския историк Джил Липоуър. Закария светкавично си призна грешката и поднесе на автора и читателите си своите искрени съжаления. Но Time magazine веднага го отстранява за един месец, а CNN, който е публикувал статията на Закария в своя уеб сайт го отстранява до второ нареждане. Веднага е започнато проучване на работите на Закария, както от Time magazine, така и от Washington post.

На 18 август Time и CNN известяват, че са завършили своето разследване и възстановяват Фарид Закария като автор в предишните му рубрики. Изпълнителният директор на Time magazine Ричард Стентъл заявява, че Фарид Закария е един от най-изтъкнатите интелектуалци в световен мащаб и изразява предположението, че Закария ще се възстанови бързо.
Медиите в САЩ сравняват случилото се с Фарид Закария със случая с водещия на програмата в CBS „60 минути” – Дан Радър във връзка с неговото разследване на президента Джордж Буш – младши.
Близки на Фарид Закария журналисти казват, че той е много амбициозен и с огромна работоспособност. Редакторът на Foreign affairs Гидеон Роудс изтъква, че Фарид Закария е много ефикасен и продуктивен. Закария става редактор на най-сериозния и теоретичен американски журнал за политика – Foreign affairs, след като се установява в Америка. Той спечелва голямата си популярност благодарение на статията си „Защо те ни мразят”, която става кавър стори на списание Newsweek. Фарид Закария по същество подкрепя американската инвазия в Ирак и публикува в Time magazine поредицата „Как да възстановим американската мечта”. Барет Шеридън – изтъкнат американски журналист окачествява Закария като феномен. На свой ред Низид Хаджари, който е работил със Закария, твърди че  за разлика от другите журналисти, Фарид Закария сам извършва своите разследвания по темите, върху които прави анализите си.
Сега Фарид Закария смята да ограничи полето на своята широка изява в журналистика, например като прекрати сътрудничеството си със Съвета по външна политка и с Управителния борд на Университета Йейл.
В заключение трябва да изтъкнем, колко опасно е в наше време да бъдеш журналистическа звезда Америса, особено, ако подлагаш на критичен анализ различни страни и аспекти на външната политика на САЩ и Запада, дори когато го правиш съвестно и добронамерено. И също така, ако не си "чистокръвен американец", а имигрант от Индия.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169896
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930