Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2012 22:03 - Напрежение в израело-американските отношения
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1428 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Иранската ядрена програма е на път да предизвика разрив между двама най-близки съюзника – САЩ и Израел. Премиерът на Израел Нетаняху не престава да внушава съмнения в американската позиция за Иран. Нещо повече, точно в този свръхнапрегнат момент за САЩ – американската предизборна кампания за президент и антиамериканските протести в ислямския свят, израелският премиер, залагащ на републиканския кандидат Ромни, се намесва в предизборния спор за Белия дом. Намесва се индиректно, но затова пък много осезаемо.
Държавният секретар Хилари Клинтън се опита да осмири управляващите в Йерусалим и Тел Авив, като посочи, че за САЩ няма червена линия в иранските ядрени действия, която ако Иран пресече, следва атака срещу неговите ядрени инсталации.

Първо, политиката на САЩ спрямо Иран не се определя в Йерусалим и Тел Авив, а само във Вашингтон. Второ, според американските оценки, Техеран не може да създаде ядрена бомба в непоследственото бъдеще. САЩ ще продължат да притискат Техеран, най-вече със суровите санкции, които вече предизвикаха чувствителен спад /около 40%/ в иранския БВП и в иранския износ на петрол. Фактически, иранският петрол се пласира главно в Китай, който по едни или други причини не се съобразява с международното ембарго. Второ, американският анализ на базата на разузнаването, показва, че Техеран още не е взел окончателното решение за създаване на ядрена бомба. И не е дори сигурно, че ще вземе такова решение!
Досега, според американските анализи, Иран само се е приближил към получаване на необходимото количество обогатен до 20% уран за ядрената бомба,. Трето, САЩ продължават неотменно да гарнтират израелската сигурност, най-вече спрямо потенциалната заплаха от Иран.
По мнението на влиятелния израелски вестник Хаарец, Хилари Клинтън е залепила плесница на Нетаняху, като в най-директна форма е отрекла съществуването засега на каквито и да е червени или зелени линии пред Иран. Както посочва Хаарец, тази плесница е била необходима за държава, която страда от лош политически слух. Конкретно се визира премиера Нетаняху, който е начело на десния фланг на израелската политика и се е вживял в ролята си да бъде втория Бен Гулион – първият премиер и един от основателите на еврейската държава. В действителност обаче Нетаняху с нищо не наподобява Бен Гулион – политик с  много високи качества, който фактически сложи основите на съвременната израелска държава. Политици като Бен Гулион и Голда Мейр се справиха с много по-опасни от днешните обстоятелства, разбира се, опирайки се на международната подкрепа. И най-вече на подкрепата на Вашингтон.
Нетаняху сякаш е забравил, че Израел екзистенциално зависи от подкрепата на САЩ, които са поели ролята на закрилник на еврейската държава. И то въпреки колосалната цена, която се налага Америка да плаща за това. Особено сега, когато след идиотския филм позорящ пророка Мохамед,  в ислямския свят избухна бесен антиамериканизъм.
Вярно е, че до днес не е намерена успешна формула на политиката на САЩ и Запада спрямо арабския и ислямския свят. Опитите на президента Обама да спечели арабите, отказвайки се от силовия едностранен подход, се оказаха неуспешни. Но по-добър подход на Запада спрямо ислямските държави до този момент не е открит. Ако въобще съществува...




Гласувай:
2



1. pitashtia - Има успешна политика
19.09.2012 08:53
Има успешна политика и това е политиката на голямата тояга, защото всички отстъпки и толерантността ислямската култура приема за слабост, но не и в защита и съюз с Израел. Те също разбират само от голямата тояга. Най-голямата слабост е безпринципната и отстъпчива политика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160675
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031