Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 11:32 - Светлина на хоризонта на Европейския съюз
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1856 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-после дойдоха три добри новини, които не могат да изведат ЕС и еврозоната от дълговата и общата криза, но запълват една опасна пукнатина. Става дума за „базуката” на Марио Драги – ЕЦБ ще закупува неограничено количество национални облигации, но при строги условия. Втората новина е, че Конституционният съд в Карлсруе – Германия одобри Европейския стабилизационен механизъм. Третата новина е, че на изборите в Холандия победи про-европейската партия.
Към това да добавим, че в словото си председателят на еврокомисията Жозе Мануел Барозу характеризира ЕС като федерация от национални държави. Без решенията на ЕЦБ и на съда в Карлсруе, европейската интеграция щеше да бъде блокирана. Нещо повече, Барозу подкрепи създаването на Банков съюз на държавите от еврозоната, което ако бъде одобрено, повече няма да се нуждае от ратификация, нито от Европейския парламент, нито от парламентите на държавите-участнички.

Това е символичен момент, а също така момент, който даде повод на Барозу да очертае политическата насока и да я обсъди с европарламента.
Както писа в германския вестник Ди Цайт Марио Драги, Банковият съюз е първата крачка към общ данъчен и икономически контрол. Ако регламентът съумее да бъде утвърден, това ще бъде решителен пробив, както по форма, така и по съдаржание. Детайлният план за общ гаранционен фонд  - единият стълб на банковия съюз, ще бъде окончателно изработен и публикуван на 20 септември.

В своята реч, Барозу предложи в бъдеще да бъдат създадени общоевропейски политически партии и също така, председателят на еврокомисията да бъде изборна длъжност, което ще придаде необходимата обществена легитимност. Сегашният ЕС за съжаление не е гъвкав, както би било необходимо, особено по време на тежка криза. Успешното противопоставяне на кризата ще бъде възможно само тогава, когато политиката поеме върху себе си бремето на фундаменталните решения, без да ги делегира на ЕЦБ или на Германският конституционен съд в Карлсруе. В програмното си слово Барозу се спря на политическите аспекти на европейския съюз и очерта общоевропейската политическа рамка.



Тагове:   Германия,   криза,   ЕС,   Барозу,   ЕЦБ,


Гласувай:
5



1. анонимен - qvNriParoLmkPEF
27.10.2012 23:02
rxQSva <a href="http://qwjkffhlteob.com/">qwjkffhlteob</a>, [url=http://zpqmkdldttpi.com/]zpqmkdldttpi[/url], [link=http://wqnsptxrqfxy.com/]wqnsptxrqfxy[/link], http://ssjrmngvrcsh.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160671
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031