Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2012 10:48 - Ромни vs. Обама - кой ще бъде следващият американски президент?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3058 Коментари: 0 Гласове:
1



Изборната президентска надпревара навлезе в най-ришетелната си фаза. Американските вестници са пълни със статистика, коментари и прогнози за изхода на президенските избори на 6-ти ноември. Със заглавията си американският печат внушават гореща битка до самия финал към Белия дом. Битка, разбира се ще има, но вече е доста сигурно, че везните са се наклонили в полза на Барак Обама. С други думи, ако президентът Обама не допусне някаква голяма грешка, той най-вероятно ще спечели изборите.
Наред с това обаче не може да се изключи израелска военна акция срещу иранските ядрени инсталации, което би означавало още една война в Близкия Изток със сериозни световни последици.
Как би реагирал в такъв случай действащият президент Барак Обама е трудно да се предвиди, но вероятно Белият дом ще полага всички усилия да възпира Израел, поне до президенските избори. Наред с това се провеждат многобройни сондажи на общественото мнение за това кой как ще гласува за президент. Разликите в резултатите от сондажите са чувствителни – от 3% до 8% в полза на Обама, но 3% са в рамките на статистическата грешка. Затова най-добрата прогноза е усреняването на процентите от множество допитвания до общественото мнение. Засега, повече от месец преди изборите, усредненият процент е около 4% победа на Обама. Но все пак се касае за прогнози, а не за резултати със 100% сигурност.

Наблюдава се стагнация в подръжката за Мит Ромни. Освен че той направи няколко сериозни гафа досега, особено около убийството в Либия на четирима американски дипломати,  неговият предизборен екип не съумява да намери печелившата тактика. Дори при безработица от 8% по страната, изглежда президентът от Демократическата партия все пак печели, защото хората се боят от политиката на републиканците, които не са състрадателни към бедните и безработните.  С други думи, републиканците стоят зад бизнесмени с много капитал. Смяташе се, че икономиката ще реши изборите, на което разчитат републиканците, но както показват сондажите на Галъп, доверието на избирателите в иикономическия процес е нарастнало с 11%.
Мнозина подкрепят Мит Ромни, защото смятат, че той като бизнесмен добре ще се оправя с икономиката и ще създава нови работни места. Тук обаче му е мястото да отбележа, че като бизнесмен Ромни в компанията Бейн, не е създавал работни места, а с ловки машинации е натрупал огромното си състояние.
Това, което днес може да се каже със сигурност е, че независимите избиратели, от които зависи до голяма степен изборният резултат в щати като Охайо, Вирджиния, Северна Каролина или Флорида, вече са решили за кого да гласуват. И то не само за президент, но и за кандидатите за Конгреса. И това са решения взети след фойерверките на двата партийни конгреса на демократите и републиканците.

Естествено, някое непредвидимо днес събитие, и то с голяма важност, може да се отрази много силно на предизборните нагласи. Моментът е деликатен и затова Белият дом много внимава за състоянието на икономиката, както и в политиката за Близкия Изток. Японско-китайския спор за 5-те необитаеми острова в Източно китайско море, също така се намесва. В този  спор вече се намеси и Тайван. Естествено, не всичко в тези горещи точки на планетата зависи от САЩ. Затова са възможни едни или други изненади, които да опровергаят прогнозите.
Не трябва да се забравя, че президентските избори в САЩ не са преки, а стават с т.нар. електорална колегия. Всеки щат има в зависимост от населението си точен брой на представителите си в електоралната колегия. Победителят в даден щат прибира всички електорални гласове – на принципа „всичко за победителя”. По тези причини е възможно кандидатът Х да спечели по-голям брой гласове на национално ниво, но да загуби изборите. Относно избирателната колегия, според оценките, Барак Обама има предимство. Но все пак ще видим какво ще се случи на 6 ноември в Америка.



Тагове:   избори,   САЩ,   президент,   Обама,   Ромни,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165518
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930