Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 15:03 - В геополитически капан ли е Полша?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1663 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В сърцевината на стратегията на Варшава е оцеляването на Полша, запазване на националната идентичност и независимост. За момент да погледнем към полската история, която ни показва, че Полша е варирала от регионална доминация до изчезване от картата на Европа. В последния случай оцелявали само полският език и паметта за съществуването на полска нация и държава.
За много държави геополитиката е второстепенен въпрос – победили или загубили във войни, но животът продължава. Случаят с Полша е различен.
През 17-ти век Полша се обединява с Латвия и се превръща в една от големите европейски сили, чиято територия се простира от Балтийско до Черно море от Север на Юг и от Западна Украйна до германските земи в посока Изток-Запад.
След Първата световна война Полша бива пресъздадена с Версайския мирен договор, който цели да отслаби значително Германия. Но именно това става причина за германския реваншизъм.

На 1-ви септември 1939 г. Германия нахлува в Полша и за 3-4 седмци я побеждава. В резултат, окупира западната половина  на Полша. Съгласно Договора Рибентроп-Молотов, Червената армия окупира източната половина на Полша. И така, Полша отново изчезва от картата на Европа.
Но да се върнем назад към историята. През 18-ти век Полша е притисната и победена от три посоки, което прави полската съпротива невъзможна. Това е Германия от Запад, Австрия от Юг и Русия от Изток. При това сложно географско разположение между три европейски сили, Полша има три опции. Първо, да разчита на жизнезпособността на НАТО и съответно на германското участие в Атлантическия съюз. Второ, все повече да зависи от САЩ и трето, да преодолее негативните наслоения в отношенията с Русия. За Полша могъщите Германия и Русия се превръщат в екзистенциална заплаха.
От 1991 г. пред Полша се откри радикално нова възможност – членството в ЕС и НАТО. Разбира се, членството в НАТО създава нова ситуация – в случай, че Русия заплаши Полша, срещу това се изправят в защита САЩ, доколкото те са световна суперсила. Но тъй като Русия е близо, а Америка далеч, сигурността на Полша е под въпрос дори при новото статукво.
И така, Варшава има три стратегически опции – да задържа Германия от Запад чрез НАТО, отново чрез НАТО да възпира Русия или да се опира на САЩ, като привлече американците на полска територия.
ЕС дава на Полша възможност само за икономическо развитие, но не и за военна защита. Членството в НАТО дава определена гаранция на Полша, но в бъдещето съдбата на Севреноатлантическия алианс е доста съмнителна. Затова Варшава разчита най-вече на съюза си с американците. Полша се нуждае от гарант на сигурността си, който да е принципно различен от плачевния опит с Париж и Лондон през 1939г., фактически оставили Полша в ръцете на Германия и Русия.
Сега икономическата ситуация в Полша сериозно се подобри, което обаче я прави още по-привлекателна за нейните източни и западни съседи. На този етап заплахата за Полша идва единствено от Изток, откъм Русия.
Както сочи историята, ситуацията може бързо и рязко да се промени във вреда на Полша. Защото днешната относителна слабост на Русия е временно явление, често повтаряло се в историята.
Фактически днешният избор на Полша е в силна полско-американска връзка, почиваща на разбирането, че САЩ не могат да допуснат доминацията над Европа от Русия, или от Германия. Балансът на силите е единствената реална възможност за Варшава да защити по невоенен път независимостта на Полша.

Тук трябва да се има предвид следното – полската свръхчувствителност, относно нейната геополитическа ситуация. И също така, неспособността или нежеланието на Варшава да изгражда солидни отношения с Берлин и Москва. Нещо повече, отчасти поради горчивия си исторически опит, отчасти поради традицията си да се бие в гърдите, дразнейки Москва, Варшава се намира в сложно положение. Приемането на полска територия на военни сили на САЩ – в непосредствена близост до руските граници, би означавало, че в обозримото бъдеще, сигурността на Полша ще се укрепва за сметка на сигурността на Русия.



Тагове:   НАТО,   геополитика,   САЩ,   Русия,   ес,   Полша,


Гласувай:
3



1. анонимен - Полша и нейното геополитическо положение
05.10.2012 14:21
Темата е много интересна и важи както за Полша, така и някои други страни от ЦИЕ. Общата държава на Полша е с Литва. С обединението на Полската корона и Великото литовско княжество, през 1569 г. се създава съюз на двата народа, наричан Rzeczpospolita.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166001
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930