Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 12:28 - Кой e реалният победител на изборите в Украйна?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2194 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2012 16:57


На състоялите се на 28 октомври парламентарни избори в Украйна убедителна победа постигна Партията на регионите на президента Виктор Янукович. Според предварителните резултати, Партията на Янукович печели над 35% от подадените гласове, но това не й гарантира абсолютно мнозинство. На второ място се класира партията на бившия премиер Юлия Тимошенко с около 25% от гласовете, а трета е партията на световния шампион по бокс Виталий Кличко.
Както е известно, Юлия Тимошенко е в затвора, осъдена за грубо превишаване на правата си като премиер. Окончателните резултати ще станат известни едва след няколко дни. Но отсега е ясно, че партията на Янукович, която е в съюз с комунистическата партия, ще има достатъчно парламентарно мнозинство, за да продължи да управлява.
По мнението на украинските и западните наблюдатели, изборите в Украйна са протекли общо взето нормално, без драстични нарушения и фалшификации. Както и в миналото, силата на Янукович и неговата партия идва предимно от източната част на Украйна, която граничи с Русия. И това е логично, доколкото Западна Украйна тегли политиката към Запада и далеч от Москва.
Резултатите от парламентарните избори показват недоволство от статуквото и масово разочарование на избирателите от сегашните украински политици, включително от президента Янукович и бившия премиер Тимошенко. За това разочарование недвусмислено говори фактът, че партията Свобода, която е ултранационалистична, е получила над 12% от гласовете, докато на предишните избори е имала едва само 1%. Наблюдателите смятат, че този резултат на партията Свобода се дължи на прокарания закон, повишаващ статута на руския език. Но партията Свобода е не само антируска, но и антиеврейска, което накара израелският външен министър Либерман да  направи критично изявление спрямо Свобода, припомняйки милионите украински евреи, станали жертва на Холокоста. 
Предварителните прогнози  не даваха особени шансове на пратията Свобода, но нейният лидер Олег Тягнибог заяви, че никак не е учуден от добрите резултати на неговата партия на парламентарните избори. От друга страна, трябва да се подчерае, че напоследък ултранационалистите засилват своето влияние не само в Украйна, но и в редица държави на Източна Европа.

Критиците на Янукович в Украйна и на запад твърдят, че на изборите изкуствено се е създавала ситуация в полза на управляваща партия. По мнението на редица украински избиратели, те са гласували за ултранационалистите, защото им е дошло до гуша от украинската корупция. Но Украйна, която в миналото водеща част на бившия Съветски съюз, която се отличаваше с развита и напредничава индустрия, сега е в тежък упадък и не може здраво да стъпи на крака.
Колкото до нейното евентуално членство в ЕС и НАТО, след тези избори още повече се отдалечават във времето украинските шансове за членство. Но затова пък се засилва икономическото взаимодействие с Русия.
С тези парламентарни избори Украйна в общи линии издържа изпита по демокрация, но нескритото разделение между Изтока и Запада на страната заплашват нейната цялост. Наред с това, остава и тежкото сътояние на икономиката, която бе изградена да функционира в рамките на бившия Съветски съюз. Казано накратко, сега Украна плаща икономическата цена за откъсването си от метрополията Русия,  което впрочем важи и за Беларус.





Гласувай:
0



1. zaw12929 - Поздравление за постинга
06.11.2012 19:48
оценката "сега е в тежък упадък и не може здраво да стъпи на крака. защ ли се отнася и за нас страна от ЕС
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160661
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031