Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2012 16:31 - Съперничество между четирите центъра на съвременния свят
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1639 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В сегашния момент в света има 4 основни центъра, върху които се опира съвременната международна система. В този смисъл светът е многополюсен. Това са САЩ, ЕС, Китай и с известно снисхождение – днешна Русия. САЩ въпреки надвисналата фискална пропаст, изглеждат в най-незаплашително положение, благодарение на това, че преди всичко не са експортно ориентирана икономика и са на път в следващите няколко години да се измъкнат от глобалната криза. Америка също така ще намали до минимум зависимостта си от вноса на енергоносители – конкретно петрол от Персийския залив.
На свой ред ЕС, който както изглежда отново потъва в рецесия, е поле на борба на националните държави с техните национални интереси. По всяка вероятност, въпреки усилията на европейското ръководсктво в Брюксел, Европа постепенно ще се върне към незавидното си положение преди Втората световна война – сложни отношения и съперничество между отделните държави. За това съдейства най-вече упоритата и егоистична политика на Великобритания, която води курс на възпрепятстване на по-нататъшната интеграция. От своя страна Германия, която се оказа в ключовата позиция за ЕС, вече се убеждава в невъзможността да се излезе от астрономическата дългова криза на Гърция, а и на Испания, Италия и Португалия. Исландия пък е оставена сама на себе си.
От своя страна, Китай е на кръстопът, след като неговата експортно ориентирана икономика буксува, темповете на растеж спаднаха от двуцифрено число до 7% на  годишна база, а това е предверието на социалната и икономическа криза в страната. Защото само динамичните темпове на растеж на икономиката легализираха комунистическото управление в Пекин и създадоха макар и не особено ефективно стопанство, но с ниски издръжки, което оправдаваше авторитарното управление.
Русия, която до някъде е център в световните дела, показа крайна неотстъпчивост в международните усилия, например спрямо Сирия, блокирайки с правото си на вето проекторезолюциите на СС на ООН. Същото блокиране направи и Китай.
При това положение САЩ се оказват в относително изгодно положение. Защото Америка няма да измъква Европа от дълговата криза по няколко причини. Първо, самите САЩ имат държавен дълг от 16,6 трилиона долара. Второ, обединяването на Европа с обща икономико-финансова стратегия и обща външна политика, която е достатъчно объркана, е твърде голям залък дори за устата на САЩ.
Китай пък е на път да извърши основна преориентация от икономика на износа към икономика на вътрешното потребление. В резултат на това неговата външна политика ще претърпи фундаментални промени. Конкретно това ще означава, че Китай постепенно ще се оттегля от големите си досегашни амбиции в международната сфера, които служеха на първо място на главозамайващо развиващата му се икономика и постепенно ще се оттегля от външния свят, обръщайки се навътре. Защото, освен всичко друго, селската вътрешност на Китай драстично изостава от индустриалната крайбрежна източна зона.
Москва пък, неуспешно за сега се опитва предимно по икономически път да си възвърне влиянието и позициите в постсъветското пространство. Наистина Русия си остава ракетно-ядрена сила, съизмерима със САЩ, но както се вижда до голяма степен се изолира в международен план. Само така можем да си обясним арогантното поведение на една София по проблемите на енергетиката, която е тясно обвързана с руските доставки на природен газ.
При създалото се положение, военната сила и нейната употреба или заплаха с нея, започва все повече да губи предишното си значение. САЩ, които имат военен бюджет равен на сумарния военен бюджет на останалия свят, не виждат конкретно приложение на ограмната си военна мощ, освен да пречат на Китай да установи контрол върху китайските морета и върху Западната част на Тихия океан.  Свободното търговско корабоплаване е важно, но Вашингтон днес няма да се заеме да помага, предвид на потенциалния сблъсък с Китай, на разнопосочните интереси на Япония, Южна Корея и Тайван, които и без това са серозни иконмически конкуренти на САЩ.
В заключение, казано на кратко, изглежда обединяваща се Европа ще започне да се разпада, разделена на богат Север и беден Юг. А Китай е по-вероятно за неопределено дълъг период да се преориентира към собствените си задълбочаващи се проблеми, но запазвайки и развивайки позицията си на най-голяма в света произведствена икономика. Колкото до Русия,  тя остава уравнение с най-много неизвестни.
Тази цялостна картина на отслабващите съперници и конкуренти  на Америка, донякъде може да се окаже удобна за Вашингтон.



Тагове:   китай,   москва,   сащ,   Русия,   ЕС,


Гласувай:
1



1. zaw12929 - Щатите няма да се измъкнатЗа Б...
15.11.2012 20:47
Щатите няма да се измъкнат
За България ЕС нищо добро няма да донесе- ние сме задния двор
Русия и Китай ще просперират, но за нас нищо добро няма да последва
България изпусха и лидерството си на Балкана, където важи "Дрел, рак и щука" В тези 4 световни центъра за нас няма просперитет. Унищожихме икономиката си, а сега режат живо месо. Горката България- не може да бъде световен център, но поне да защитаваше най елементарните български интереси. Унижение след унижение...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160903
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031