Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 00:22 - Американец без пистолет, какъв американец е?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2989 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Масовият разстрел в Нютаун – Кънектикът потресе Америка и света. В началното училище на Нютаун 20 дечица бяха убити, заедно с още 6 възрастни от педагогическия персонал. Само по себе си това е ужасно, но проблемът е там, че подобни масови убийства в САЩ зачестяват.
Президентът Обама пророни сълзи за убитите невинни дечица. Но проблемът е в това, че нито Белият дом, нито Конгресът могат да спрат със закони тази епидемия от убийства. Част от проблема идва от Втората поправка на Коституцията, която дава правото на американските гражадни да притежават огнестрелно оръжие. А да се промени Конституцията е невъзможно в Америка, където тя нещо като „свещена крава”.
Масовият килър, 20-годишният Адам Ланза, автор на трагедията, живее охолно с разведената си майка, също станала жертва на масовото убийство. Убитата майка получава от разведения си съпруг 250 хиляди долара годишен доход.
Америка се хвали, че е страна на успеха и оптимизма. В Съединените щати е недопустимо да бъдеш песимист, защото това означава, че не вярваш в личния си успех, приет отвъд океана за норма.
Законите, ограничаващи правото да притежаваш огнестрелно оръжие едва ли с нещо ще помогнат. Защото пистолетът, револверът и карабината са неразделна част от американския живот. Това води началото си още от времето на овладяването на дивия запад. Заможните американци, позовавайки се на Втората поправка на Конституцията, си купуват цял арсенал от огнестрелни оръжия, за да не посегне някой на имуществото им. Просто американците треперят над богатството си.
Притежанието на огнестрелно оръжие не е чисто американски феномен – има го в Швеция, Швейцария, Финландия и Франция. Но като изключим страшното събитие, където Брайвик в Норвегия разстреля 77 души, масовите убийства са патент на Америка. Там има дълбоки корени да се стреля и по възможност да се убива. Въобще представата за американците, създавана от Холивуд, е за неотменният пистолет или револвер.
Не може да не се досети човек, че американското общество в някакъв смисъл е гнило и болно. Другото са подробности. Президенът Обама заяви, че на тези повтарящи се често трагедии с масови убийства трябва по някакъв начин да се сложи край. Но как ще се сложи край, на нещо иманентно присъщо на  американската масова култура и традиции. На нещо, което е загниване на обществото, което би изисквало чудодейни начини на лекуване.

Масовите убийства не се извършват с нож или бардва, те се извършват задължително с огнестрелно оръжие. Правото на притежание на оръжие е един вид проклятието на Америка. Остри психози, които отключват неконтролируема агресия съществуват навсякъде по света, но именно огнестрелното оръжие превръща психично болният в масов килър.
Сега, разбира се, мощната американска асоциация за огнестрелни оръжия мълчи, макар именно тя да е изразител на нихилистичния и антихуманен дух на загнилата нация. Именно асоциацията на огнестрелното оръжие скача при всеки повод, който би накърнил правото на американец да прижежава огнестрелно оръжие.
Разбира се, своята роля за трагедиите има и американският оръжеен бизнес, който не престава да създава, рекламира и продава все по-съвършени огнестрелни оръжия. Случайно ли е, че полковник Колт, създател на револвера, е по-известен в Америка от повечето президенти?

Трагедията в Кънектикът разтърси Америка и света. Но ако някой си мисли, че това ще бъде последната трагедия от този род, той жестоко се лъже. След няколко седмици всичко ще бъде забравено, ще остане само мъката на родители и близки на загиналите. Магазините за продажба на огнестрелно оръжие ще разтворят вратите си за прословутите Глог и Уинчестър. Цените са напълно достъпни за средния американец. Както се изрази моята съпруга, американец без пистолет не е американец.
Разбира се, ситуацията е доста сложна. В Съединените щати е популярна следната фраза: „Не стреля оръжието, стрелят хората”. Това е огромна измама, защото във всяко съвременно общество има достатъчно психопати и морално болни, които движени от патологични подбуди биха изстребили, стига да могат, и цяло училище. Или съседите от квартала, ако са беззащитни.
И така, макар този проблем да е сложен, дълбоката причина е в американската култура да се притежава огнестрелно оръжие и да се стреля. Още по-дълбоката причина е в своеобразното загниване на американското общество.




Гласувай:
4




1. gabar4eto - zdr
18.12.2012 01:17
mene me chovarka i edin drug fakt v tazi gniloshtina -nenavijdam q tazi amerika , ta glojdi me i fakta , che ako beshe drugo lice izvarshilo tozi akt shteshe da e terorizam-posqgane na demokraciqta na amerika -mainata i na azi amerika , az iskreno s vse dusha i sarce izrazqvam sanoleznovaniqta na semeistvata , no ako beshe chovek ot drug proizhod shtese da se nadigne voi ot tuk do nabesata , ama nali si e tehen mi psihichno otklonenie i kakvi li ne dovodi -kade ste prefrucani cru i fbr , mainata vi na cqlata vi zagnila darjava
цитирай
2. lidis - Здравей!
18.12.2012 01:51
Разликата между закона за притежаване на оръжия между САЩ и Финския е огромен. Във Финланд има стриктно спазване на разрешенията за закупуване на оръжие. Не е свободно, както в САЩ, а много трудно. Оръжия притежават 300 000 ловци, които минават през курсове за ловци, с книжки и молба до полицията , като им се снемат номерата на оръжие там.Оръжията се съхраняват в сейфове заключени у дома им.
Глоби плащат, ако не е така , при проверки, или издънка, някой да откраде оръжието им. За притежание на законно оръжие е много трудно.Имат го само полицаите...Убийствата с огнестрелно оръжие във Финланд , стават от недобросъвестни членове на семейства, синове, роднини които имат сейф у дома си и разбият сейфа, или откраднат такова оръжие. Поне в това съм абсолютно сигурна, тъй като имам преки наблюдения. Тук са потомствени ловци, но всичко е много строго .Закона за оръжие в САЩ е от 1791г. с малка поправка от 2004г. която касае възрастовата граница за притежаване на огнестрелно оръжие, нищо друго...Казват , че имат само 300 000 000 пистолета... Там свободно може всеки 16, 18 годишен да си пазарува в магазините за оръжие, без каквито и да е допълнителни документи, стига да има средства, без разрешения от полицията. Във Финландия няма до сега терористки актове, поради завишената охраняемост и бдителност на органите на реда. Станалите 2 масови убийства са от хора с психични нарушения, непридвидими и не са били под установени до тогава, изкрейзили били на момента, тъй като грижите за такива хора са особено силни и е абсурд, психично болни да застрашават живота на хората. Процента на самоубилите се с огнестрелни оръжия тук е много малък. Фините се давят най-често при самоубийствата си, а не се стрелят, поради наличието на много вода 330 000 езера, море и рекии. Тук липсва свободно притежаване на оръжие, което е добре.
За другите споменати от теб държави не зная, как стоят нещата с оръжието.
цитирай
3. barrybarovec - "Guns don't kill people, p...
18.12.2012 01:52
"Guns don't kill people, people kill people" е абсолютно вярно. Пушките сами не стрелят, трябва някой да дръпне спусъка. И не е вярно, че само богатите имат оръжие. Оръжие и амуниции могат да се купят във всеки Walmart (поне в повечето щати). И са по джоба на повечето американци. Някои инвестират в ценни книжа и акции, други в злато, а трети съвсем предвидливо купуват оръжие.
Психопати и терористи избират най-слабо защитени места, за да има повече жертви. Така че решението на проблема не е в контрол на оръжието, а в засилване охраната на такива слабо защитени места, както и повече контрол и грижи за психично болните. Защото най-много и най-често убийства стават там, където има най-голям контрол на оръжието. Това сочи статистиката.
цитирай
4. sparhawk - не смятам
18.12.2012 13:30
че нацията им е загнила - в много държави има вилнеещи луди, но в повечето са с нож или брадва и няма такива масови ексцесии, както с огнестрелно оръжие. Белята е точно в това, че всеки може да си купи огнестрелно оръжие. Това е безумие.
цитирай
5. borsi - Най-малко 22 китайски деца и един учител бяха наръгани в начално училище в Китай
18.12.2012 15:31
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1675474
цитирай
6. rustocks - Киселинчев - дърт тлъст кадесар!
18.12.2012 17:34
Киселинчев - дърт тлъст кадесар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160775
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031