Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 19:47 - Ядреният шантаж - Иран, Северна Корея
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1794 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2013 19:49


Както официално бе съобщено Северна Корея – Корейската народно демократична република се готви всеки момент да извърши своя трети ядрен опит. Преди това Северна Корея изпробва успешно своя балистична ракета с голям обсег. След разпадането на СССР неговото място като влияние върху Северна Корея естествено зае Китай. Трудно е да се прецени до колко Пекин наистина иска да бъде предотвратено превръщането на Северна Корея в още една ядрена държава. Но така или иначе Пекин наред със САЩ, Русия,  Япония и Южна Корея участва в многостранните преговори, които целят да накарат Пхенян да спре развитието на своята ядрена програма за военни цели.
По същество Северна Корея е бедна държава, която често бива поразявана от години на масов глад, поради което в такива случаи разчита на външна помощ и на практика я получава. Но създаването на севернокорейско ядрено оръжие – един вид атомна бомба, силно тревожи САЩ и съседните на Северна Корея държави, поради нейния свиреп режим и трудна предвидимост.
Интересен е фактът, че Пхенян не разработва ядреното си оръжие в дълбока секретност и тайна, а напротив пропагандно декларира всеки предстоящ или извършен ядрен опит. Главната цел на такава пропаганда е да се държат в постоянен шах САЩ и техното протеже Южна Корея – една вече силно развита индустриална сила.
Но да се върнем към севернокорейската ядрена програма. Американските наблюдатели и анализатори смятат, че Пхенян все още не е на прага да създаде годно за пренасяне с ракети с голям обсег ядрено оръжие. Северна Корея е все още в подготвителната фаза. И все пак, рано, или късно, Северна Корея ще създаде ядрено оръжие – може би примитивно, но все пак ядрено оръжие.
Успешното изпитание пък на севернокорейска балистична ракета с голям обсег говори, че страната ще разполага  и със средство за пренасяне на това оръжие на голямо разстояние.
Но защо все пак Пхенян избра пътя на пропагандното прадизвестяване на своите ядрени опити? На първо място, разработването на ядрено оръжие е начин и то сериозен начин, за сплашване на Южна Корея, а и на нейния покровител САЩ. Това се прави с цел режимът на Ким Чен Ун – внук на основателя на КНДР Ким Ир Сен, да оцелее при презумпцията, че някой може да го нападне в случай да кажем, на вътрешни бунтове срещу династичния комунистически режим.
Обединението на Западна и Източна Германия е силен пример и за добре развитата Южна Корея да се надява на обединение под свое крило със Северна Корея във случай, че комунистическият режим там се разклати. Потенциалното ядрено оръжие принуждава САЩ, Южна Корея, Япония и други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион да пристъпват много внимателно с Пхенян. При всички положения, пропагандната игра със създаването на севернокорейско ядрено оръжие, постига до голяма степен своята голяма цел. А именно да сплашва съседите си, че един такъв свиреп и жесток режим е готов на всичко.
Да погледнем сега към Иран – другата антизападна държава, която при голяма секретност също е на път да се сдобие с атомна бомба, или по-точно с ядрено оръжие. Какви могат да бъдат целите на управляващите Иран аятоласи? Безспорно, на първо място ядреното оръжие на Иран би повдигнало неговия международен статут, при положение, че страната се намира до голяма степен в изолация. На второ място, поне така изглежда, в Техеран смятат, че иранските управници и президентът Ахматинеджат, ще направят Иран по-неуязвим от външна намеса или военна интервенция. В някакъв смисъл Иран се стреми по статут да се изравни с Израел, който е необявена ядрена сила, разполагаща със стотина ядрени заряда.
Иран безспорно е последовател относно ядрената си стратегия на Северна Корея. Техеран, подобно на Пхенян си е изградил в света образ на свиреп режим, готов на всичко. По този начин Техеран си извоюва позицията да преговаря със САЩ относно иранската ядрена програма.
Техеран пропагандно твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели и също така да възпира Израел и другите  близкоизточни страни от чужда намеса. По мое мнение, единственото, което спира Тел Авив да не нанесе превантивен удар  по иранските ядрени инсталации, това е Вашингтон, където все още търсят невоенни подходи, за да спрат иранската атомна бомба.
В заключение трябва да подчертая, че Северна Корея и до голяма степен Иран, доста умело разиграват ядрената карта, принуждавайки големите сили да се опитват да преговарят, както с Пхенян, така и с Техеран, в усилията си да ги накарат да се откажат от ядрените си амбиции. Тези амбиции се съчетават с облика на Северна Крея и Иран, като крайно екстремистки режими.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160794
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031