Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2013 15:22 - Съединените щати срещу Китай в Азиатско-тихоокеанския регион
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
3



На Запад от много десетилетия, за да не кажем векове, съществува доктрината за баланс на силите. Тази доктрина е централна и за американската политика, конкретно в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), като начин за подържане на хегемонията на САЩ в тази най-бързо развиваща се част в света. Главната цел на политиката на САЩ в този огромен регион е създаването на контрасили на надигащата се суперсила Китай.
За да предотврати нарастващото влияние на бившия СССР, на времето САЩ създадоха военно-политическия блок НАТО. Нещо повече, през 70-те години на миналия век Никсън-Кисинджър привлякоха Китай, като противотежест на СССР, възползвайки се от временното съперничество между Пекин и Москва, която се възприемаше от Мао Цзе Дун, като сериозна външна заплаха. Впоследствие, след разпадането на СССР, Вашингтон вече виждаше в лицето на Китай главният съперник на американската хегемония в световен мащаб. В началото на 21 век, когато в света се сформира тенденция на многополюсност, САЩ насочиха вниманието си и усилията си да противодействат на влиянието и амбициите на Пекин, обръщайки се към доктрината за баланс на силите. Тази доктрина, която включва политика на възпиране и противотежест на Китай бе задействана.

В очите на Америка в АТР се бе създала ситуация на дисбаланс, при което Америка прибегна към двата фактора на доктрината за баланс на силите – засилване на собствената мощ и усилия за отслабване на Китай. За целта Вашингтон при президентството на Барак Обама изпрати в АТР войски и военоморски съединения, като по този начин пресъздаде баланса на военните сили в огромния регион.
На икономическо равнище САЩ със всички сили се старят да развиват Транс-Тихоокеанското партньорство отново, имайки предвид невероятно нарастналата икономическа мощ на Китай. По този начин САЩ увеличават своето икономическо влияние в АТР и запазват в региона икономическия баланс на силите.
Политиката на Вашингтон за създаване на съюзи в духа на доктрината за баланс на силите, се осъществява на три равнища. Първото равнище – това са тристранните отношения: американо-японско-индийските, американо-индийско-австралийските, наред с американо-японската и американо-южнокорейска коалиции. Тези отношения и съюзи създават основата на американското присъствие и влияние в АТР.
Второто ниво, което играе спомагателна роля, това са съюзническите отношения на САЩ със страни, като Австралия, Тайланд  и Филипините, докато третото равнище са отношенията на Америка с Виетнам, Камбоджа, Мианмар /бивша Бирма/ и други подобни държави, представляващи потенциална ценност за САЩ в тяхното геополитическо контриране на Китай.
Какво правят САЩ на практическо ниво? Вашингтон например взе страната на Япония в избухналия преди няколко месеца кититайско-японски спор за островите Сенкаку, в шелфовете на които се предполага, че големи залежи на петрол. Сравнително слаби държави от региона, като да кажем Филипините и Виетнам оспорват правата на Пекин върху редица острови в Южнокитайско море. Америка отново взе страната на държавите, оспорващи правата на Пекин. Нещо повече, Съединените щати се стремят да укрепят отношенията си със страни като Мианмар и Камбоджа /в миналото китайски протежета/, като ги превръщат в свои партньори, противостоящи на огромното китайско влияние в АТР.
В икономически план, Америка се стреми да лиши Китай от неговото сегашно приемущество, чрез задвижването на Тихоокеанското партньорство под егидата на Вашиингтон. Във външната си политика Америка продължава да укрепва отношенията си и съюзничеството си с старите съюзници – Япония и Южна Корея, докато същевременно търси сближение с новите си партньори и с държавите, изпитващи съмнения относно американското присъствие в АТР. Всички тези стратегически ходове, насочени почти изцяло срещу китайската доминация, трябва да възстановят изгодния за САЩ баланс на силите в АТР.
Всички тези действия на САЩ са пряко или косвено насочени срещу нарастващата мощ и влияние на Китай. Саботирането на това влияние от страна на САЩ, които лишават Китай от възможността спокойно да се развива и да разпространява своето влияние, могат да станат причина за сериозни сътресения в АТР. Но дори като оставим настрана Китай, една Индия, която най-после започва здраво да стои на нозете си, може също така да наруши про-американския баланс на силите  в АТР и да постави под съмнение ръководната роля на САЩ. Така че, предстоят многоходови и трудно предвидими комбинации, които в крайна сметка трябва да доведат баланса на силите до равновесното му състояние. Мисля обаче, че би било наивно да се предполага, че Пекин ще гледа пасивно на това американско обкръжение и няма да потърси пътища и начини да контрира завръщането на САЩ в АТР.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161280
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031