Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2013 20:15 - Китай срещу Япония и САЩ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1855 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Опасно се засилва напрежението между Китай и Япония в Източно-китайско и Южно-китайско морета. Япония обаче има договор за отбрана със САЩ, което коренно изменя характера на китайско-японското противопоставяне. На пръв поглед това противопоставяне е свързано с безлюдните острови Сенкаку, но фактически става дума за много по-дълбоки причини. Пекин раздухва собствения патриотизъм с антияпонските предизвикателства, които имат дълбоки корени сред китайците, останали от времето на Втората световна война, когато Япония окупира голяма част от китайската територия.
На свой ред САЩ се завръщат в Азиатско-Тихоохеанския регион /АТР/, в смисъл, че увеличават там военното си присъствие, включително със самолетоносачи. Японският премиер Абе, който е архинационалист, заяви, че поради китайските провокации Япония рязко е увеличила военните си разходи и засилила бреговата охрана. Също така, Абе потвърди непреходната значимост на японо-американския договор и на съюза със САЩ за сигурността в АТР. Той предупреди Пекин, че ако продължава с провокациите си, Япония и други държави /визират се САЩ/ ще изтеглят големите си инвестиции от Китай. Заплахите на японския премиер прозвучаха на фона на предупреждението от Вашингтон срещу китайските атаки в киберпространството. Това предупреждение на президента Обама прозвуча на фона на неговия доклад пред Конгреса, където той каза без поименно да цитира Пекин, че враговете на САЩ крадат американските корпоративни тайни. Обама не се поколеба да допълни, че Америка разглежда всички възможности  да предотврати външните диверсии в енергосистемата, финансите и въздухоплаването. От американска страна бе намекнато, че се изгражда стратегия за отбрана на  киберкражбите, което съвпадна по време със съобщенията, че китайски военни финансират действията на различни хакери. Американската компания Мандиант била проследила хакерите и го свързала с едно от поделенията на китайската армия. Съвпадението по време на тези съобщения и изявлението на Обама се смята за съвсем не случайно.
По принцип, САЩ заемат по-въздържана от Япония позиция в спора за островите Сeнкаку, обаче става ясно, че Вашингтон и Токио са на едно мнение относно това, че Китай е изчерпал тяхното търпение. САЩ и Япония предупреждават, че китайците се приближават до критичната точка, след което техните действия стават нетърпими. Сигналът бе ясен, или Китай ще промени провокационното си поведение, или ще трябва да се сблъска със съвместните действия на САЩ и Япония.
Реакцията на Пекин не закъсня. Китайската агенция Синхуа публикува статия, в която предупреждава Вашингтон за дясношовинистичните тенденции в изявленията и действията на япоския премиер Абе. Пекин категорично оспори тезата на Абе, че Китай изпитвал дълбоко вкоренена нужда да спори с Япония.
Японският премиер не навлезе в подробности, относно спора за островите Сенкаку, в шелфа на които има големи залежи от природен газ и петрол, но намекна, че китайската образователна система насажда антияпонски настроения.

Изявлението на японския премиер Абе е доста поучително, ако отхвърлим тълкуванията на китайските средства за масова информация. По думите на Абе, когато Китай започна новата си икономическа политика, това доведе до голямо неравенство в страната. Именно затова Пекин се старае да тушира неравенството чрез развитие на икономиката и засилване на патриотизма. Така или иначе, за развитието на Китай са необходими петрол и природен газ.
Според Абе, Пекин се стреми да си гарантира природни ресурси, а това го тласка към морските шелфове, където има петрол и природен газ. Затова Пекин използва политика на сплашване на държавите в региона с претенции към петрола и природния газ.
По думите на Абе, Пекин няма право да си присвоява чуждите териториални води и чуждия шелф. Япония  е главаният източник на инвестиции в Китай, но те могат да бъдат изтеглени, ако Китай продължава да води политика на заграбване на чуждите територии. Като доказателство за това се посочва, че стокооборота между Япония и Китай е намалял през миналата година с близо 4%.

Япония е в дълготрайна икономическа криза, започнала далеч преди глобалната криза, така че японците трябва да бъдат много внимателни в споровете си с Китай за островите Сенкаку. Япония едва ли ще прибегне към бързо изтегляне на своите предприятия от Китай, но Токио вече прави сондажи за засилване на икономическите си връзки със САЩ.
Япония и САЩ разглеждат своя договор за съвместна отбрана като главна преграда срещу китайската експанзия. САЩ смятат да играят много по-активна роля, включително военна в АТР. Това само окуражава Абе в неговия спор с Пекин. В западния печат се прокрадват прогнози, че в някакъв момент Китай ще надмине американското военоморско присъствие в АТР. Всичко това прибавено към затегнатия спор между Китай и Япония, при подкрепата на Япония от Америка, би могло да доведе до военен сблъсък.
Китайско-американските отношения сега стават все по-важни за световния мир и стабилност. При тези обстоятелства Вашингтон би трябвало да поеме ролята на посредник за разрешаване на японо-китайските спорове, за да не се превърне АТР в регион, който може да предизвика дори следващата голяма война.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165916
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930