Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 17:48 - Европейският съюз е заплашен от нова сериозна криза
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2049 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По мнението на бившия руски финансов министър Алексей Кудрин, еврозоната не може да избегне задаващата се сериозна икономическа и финансова криза. Кудрин подчерта също, че една възможност за избягване на такова развитие може да бъде частичното опрощаване на дълговете на Испания и Италия. Но за това липсва необходимата политическа воля.
Според Кудрин, Гърция не е в състояние да изпълни своите задължения към кредиторите. Той направи тази мрачна прогноза на конференция по финансово-икономическите въпроси. В перспектива – продължи той, ние ще имаме в пълен обем дълговете на Испания, и също така и на Италия. По същество, опрощаването на дълговете сега вече е невъзможно, защото бе изпуснат подходящият момент, като кризисният процес тръгна с пълна сила.
Кудрин, който е известен със склонността си към консервативна финансова политика, отбеляза също така, че в Европа не достига политичски коненсус по два основни проблема. Първо, това е адекватната оценка на много сериозния кризисен проблем. Второ, вземането на адекватни решения в голям мащаб, съответстващи на сериозната финансово-икономическа криза, е трудно решим проблем.
Катастрофата може да бъде предотвратена, или по-скоро отсрочена, чрез частичен дефолт и преструктуриране на дълговите задължения на Италия и Испания, като правителствата се съгласят да рекапитализират банките. Курдин заяви също така, че частните компании вече се подготвят за влошаване на ситуацията, намалявайки своите запаси, а също така и своите заеми.
Що се отнася до Русия, според Кудрин, в навечерието на настъпващата нова криза и съответно намаляване цените на петрола, Москва трябва да създаде „спасителен пояс”, за да си гарантира сигурност. Сега ние, продължи Кудрин, трябва своевременно да взимаме заеми, докато заеми все още се отпускат. Според него вече не може да се разчита на приватизацията, тъй като е изпуснат подходящият момент, когато приватизаторите биха платили висока цена. В настоящия момент вече не могат да се получат адекватни постъпления от закъснялата приватизация на държавните компании.

Кудрин се спря също така и на съвместната си работа с президента на Руската федерация Владимир Путин, като посочи приятелските си отношения с него. Кудрин е бил министър на финансите по времето на премиерството на Путин в продължение на повече от 10 години. Фактически Кудрин е уволнен от поста си на финансов министър в резултат на разногласията му с Дмитрий Медведев, който по това вдреме заемаше президентския пост.
Положението на Русия сега донякъде се усложнява в резултат на американския добив на шистов газ и на намеренията на САЩ да изнасят този добив в ЕС, Китай и Япония. Всъщност, добивът на шистов газ е новото енергийно оръжие на САЩ. Но около шистовия газ възникват редица остри въпроси, за които
поне засега няма удовлетворителен отговор.

Добивът на шистов газ например е забранен във Франция. И това не е случайно, като се има предвид неизвестностите, както  и рисоквете от замърсяване на подземните източници на питейна вода.
Америка, както обикновено,  в усилията си да се наложи на световния пазар, бърза и с шистовия газ. И то не само, за да задоволи вътрешните си нужди, но и да започне мащабен износ в Европа, която засега зависи изключително от вноса на руски природен газ. Ако загуби европейския пазар, това би било изключително тежък удар за Москва. Но ще видим каква ще бъде развръзката в този руско-американски конкурентен спор, който е от световно значение.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160879
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031