Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 11:10 - Какъв е ключът за решаване на сирийската криза?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
1



В понеделник 17 юли в Северна Ирландия започва срещата на Г-8. Тази среща е удобен и своевременен форум за преговори между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин. Главната тема на преговорите между двамата президенти несъмнено ще бъде проблемът, как да се излезе от катастрофалното положение в Сирия.
Ще напомня, че гражданската война в Сирия отне живота на над 80 000 сирийци. Повече от един милион сирийци напуснаха своите домове, за да се спасят от убийствената гражданска война.
През последните дни армията на Башар Асад постигна известни успехи в борбата с бунтовниците. Същевременно под силния натиск на Републиканската партия в САЩ, Барак Обама взе решение да снабди с модерно оръжие сирийските бунтовници. Повод за това бе съобщението, че армията на Асад е използвала химическо оръжие. Това се оспорва, както от Дамаск, така и от редица международни фактори, като недоказано. Заедно с това, Русия изпраща в Сирия противосамолетни ракетни комплекси Ес-300, които наред с другото, биха попречили на САЩ и Запада да установят в Сирия зона, забранена за полети.
На срещата в Северна Ирландия, САЩ и Русия, по всяка вероятност, ще положат усилия да сближат практически противостоящите си позиции. За такива намерения съществува следният основен компромис – съдбата на Башар Асад няма да бъде предварително условие, както искат бунтовниците и Запада, а въпрос на предстоящите преговори. Дали обаче, представителите на бунтовниците ще се съгласят на това, остава открит въпрос.
Западни политици и анализатори изразяват несъгласие с американските намерения да въоръжат бунтовниците. Редица анализатори на обстановката в Сирия посочват, че на първо място са необходими две стъпки от страна на Запада – осигуряване на пространство за оказване на хуманитарна помощ и създаване на условия за политически промени в самата Сирия. Вместо това, западната военна намеса в Сирия ще предизвика допълнителна ескалация на напрежението от всички конфликтуващи страни. Казано иначе, военната намеса на Запада ще изостри гражданската война в Сирия, ще засили екстремиските сили и ще задълбочи разкола. И наистина, представата на Запада и по-специално на САЩ, че са в състояние да окажат подръжка на по-умерените сили в Сирия и след това от дистанция да ги насочват, са меко казано, свръхоптимистични. Защото ескалацията, като противодействие поражда контраескалация. При това, постепенната промяна на целите на военните операции са предсказуем фактор за предприемане от Запада на военно решение в Сирия.
Нещо повече, сирийската опозиция и нейните регионални подръжници ще възприемат западната военна подкрепа, като сигнал, че отдавнашната им стратегия за въвличане на Запада на своя страна и за постигане на пълна победа, най-после е проработила. В резултат на подобно убеждение, опозицията в Сирия ще бъде още по-малко склонна за участие в политическия процес и няма да се откаже току така от нейния собствен максимализъм.
Като взимаме под внимание продължаващия цикъл на ескалация, подкрепян от нови потоци на оръжие и също така ограничения за страните, които ще участват в преговорите, както и издигнатите предварителни условия, може да се каже, че преговорите вече се намират в сложно положение. САЩ и Европа трябва незабавно да предприемат мерки, за да изменят тази негативна тенденция. Една мрачна алтернатива, в конкретния случай, е подръжката на ескалация на международно равнище, която завинаги може да остави Сирия в руйни, както и да способства за разпространението на конфликта в други страни на Близкия Изток.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160730
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031