Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 18:53 - Положителен пробив в отношенията между САЩ и Китай
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 923 Коментари: 1 Гласове:
0



С вниманието, насочено към драматичните събития в Турция и скандала с подслушванията в САЩ, светът не обърна внимание на срещата между Барак Обама и китайския президент Си Дзинпин, състояла се на 7 и 8 юни в Калифорния. Според излизащите чак сега информации за срещата от американска страна, тя е била най-значителната и успешна през последните десетилетия.
Разбира се, срещата между лидера на свръхсилата САЩ и лидера на бъдещата суперсила Китай е била предварително грижливо подготвена. Екипите на Обама и на Си са възприели принципно нов формат на преговорите. Обикновено на такива срещи всеки преговарящ внася своя дневен ред, в който са набелязани основните проблеми. Този път обаче, Вашингтон и Пекин са подходили по съвършено нов начин. Вместо да разговарят за проблемите и взаимните оплаквания на САЩ и Китай, двамата лидери са преговаряли, относно възможностите за развитие на китайско-американските отношения.
Срещите между Обама и Си са продължили 8 часа, като близо един час те са били насаме само с техните преводачи. Първата преговорна сесия е била посветена на приоритетите на всеки един от лидерите. Китайският върховен лидер е посочил ясно, че фокусът на неговите приоритети е вътрешната политика. Той ясно е обяснил, какви са „китайските мечти” и какви реформи възнамерява да извърши китайското ръководство. В типично китайски стил, той е очертал дългосрочните цели на своята страна, включително до 2020 година и до 2050 година. Тук искам да вметна, че според прогнозите до 2020 година Китай ще надмине САЩ по Брутен вътрешен продукт, ставайки първата световна икономическа сила. От своя страна, Барак Обама е очертал въпросите на първия си президентски мандат и очакванията за втория си мандат. След това двамата са дискутирали международната обстановка, както и какви могат да бъдат нейните положителни възможности.
Разговорите са били подчертано неформални, дори в някаква степен лични. Говорейки за бедността, Си Дзинпин е споделил с Обама тежките години на Културната революция, по времето на Мао. На свой ред, Обама е разказал, как е прекарал като момче четири години в Индонезия, когато тази страна е била твърде бедна.
Въпреки, че целта на срещата, преди всичко е била изграждането на взаимно доверие между Обама и Си, на нея е бил постигнат важен напредък по някои конкретни проблеми. Най-важното е, че Китай е направил голяма крачка по въпроси, по които САЩ са трайно заинтересовани. Напредък в отношенията е бил постигнат още преди срещата на високо равнище. Имам предвид, че седмица преди Си да се срещне с Обама, китайският лидер е казал на официален пратеник на Северна Корея, че тя трябва да започне дипломатически преговори, чиято цел да бъде отказът на Пхенян от ядрено оръжие.
Обсъждайки икономически въпроси и по-специално китайските кибератаки, Обама и Си са отстояли позициите на своите държави. Но въпреки това, Обама е подчертал, че Китай разполага с най-големите залежи на шистов газ, докато САЩ са водещи в технологията фракинг за неговото добиване.
Преминавайки към оспорвания Азиатско-Тихоокеански регион, двамата лидери са дискутирали напрежението между Пекин и Токио, което се дължи на взаимните им претенции за контрол върху островите Сенкаку. Спирайки се на китайско-американското напрежение в Южнокитайско море, Си Дзинпин е поставил въпроса, дали това не е политика на САЩ за сдържане на Китай. Ще отбележа, че такава политика на сдържане съществуваше по време на Студената война, като САЩ я прилагаха спрямо бившия Съветски съюз. Все пак, на срещата с Обама, Си Дзинпин е подчертал, че Китай разбира и оценява ролята на САЩ за стабилност в Тихия океан.
В заключение, ще почертая, че срещата в Калифорния между Барак Обама и Си Дзинпин, по своя принос и значение, може да се сравнява с пробива в китайско-американските отношения, постигнат по време на посещението на президента Никсън и съветника му Хенри Кисинджър в Пекин през 1972 година. След тази среща започна процесът на относителна нормализация на китайско-американските отношения. На свой ред, срещата между Обама и Си в Калифорния и постигнатият там положителен пробив ще бъде записана в историята като преломна.





Гласувай:
0



1. fascindoo - В глобалната Геополитика
15.06.2013 19:10
Китай 2013 е Турция 1954 !
Сега на ред и в ход за "танц" е Евразия - клуб "300" постигна целите си в Юръп отдавна...
Обама-Новият китаец - поредния "шменти-капели" тандем пред Световното Стадо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160641
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031