Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 18:52 - Какво ще постигнат Обама и Путин?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
2



В Северна Ирландия започна срещата на високо равнище на Г-8. Използвайки присъствието си на този форум, президентите Обама и Путин ще разговарят насаме настрани от форума. Това ще бъде първата тяхна среща и първите им разговори, откакто двамата се върнаха съответно в Белия дом и Кремъл. Руско-американските отношения отново са в трудна фаза, поради сериозните различия между Вашингтон и Москва. На първо място, тези различия и противоречия са свързани с гражданската война в Сирия, която отне живота на над 80 000 сирийци и принуди около милион да емигрират.
САЩ взеха решение да вдигнат оръжейното ембарго за сирийските бунтовници, което разгневи Москва. И то в навечерието на международната конференция в Женева по сирийската криза. Ще припомня, че Русия продължава да въоръжава силите на диктатора Башар Асад, включително като им продава противовъздушни комплекси С-300.
Главният проблем е в това, че Русия не желае да се откаже от подкрепата си за режима в Дамаск. Тази подкрепа допълнително се втвърди, след като армията на Асад постигна в последно време известни успехи във войната срещу бунтовниците.
При тези неблагоприятни условия е неясно дали може да започне договорената от руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери международна конференция за Сирия. На срещата в Северна Ирландия Обама и Путин се опитват да разсеят черните облаци, надвиснали над предстоящата международна конференция в Женева, която е втората по ред за решаване на сирийския проблем.
Искам да подчертая, че Дамаск и диктаторът Хафез Асад са последният коз на Москва в Близкия Изток. Наред с това, както в руските, така и в американските управляващи среди съществуват сериозни опасения около сирийските бунтовници. Защото тези бунтовници, освен, че са почти тотално разединени, включват групи отявлени ислямисти, а също така и бойци от терористични групировки, включително от Ал Кайда. Накратко, различията между Обама и Путин по кризата в Сирия не могат да бъдат дори частично преодолени.
Другата тема на разговорите Путин-Обама е контролът над стратегическите ядрени въоръжения. Москва търси пробив в тази сфера, защото се надява да бъдат смекчени американските критики по състоянието на човешките права в Русия. На пътя на договореност по ядрените ракети обаче стои въпросът за американската противоракетна отбрана – ПРО. Руснаците смятат, че тази ПРО не е насочена само срещу Иран и Северна Корея, а е начин да се парират, в случай на конфликт, руските стратегически ракети.
Проблемът за ПРО съществува още от времето на т.нар. звездни войни, при президентството на Роналд Рейгън. Оттогава САЩ многократно променяха плановете си за ПРО, с цел да намалят опасенията на руснаците, но руските висши военни отново и отново излизаха с аргументи срещу американската антиракетна отбрана. В последно време, Вашингтон предлага сътрудничество с Русия, в областта на ПРО, но Москва иска това сътрудничество да бъде облечено в законови рамки. С други думи, не бива да бъдем оптимисти за разговорите между Путин и Обама в Северна Ирландия. Но все пак не е маловажно да бъде установен диалог между двамата президенти, особено предвид сложната международна обстановка.  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170069
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930