Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 12:29 - Голямата осморка Г-8 е анахронична
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
1



Когато през 70-те години бе създадена групировката Г-7, която по-късно се превърна в Г-8, светът беше съвършено различен. Тогава групата промишлено развити държави се ползваше с колосално икономическо влияние, а Западът чувствително изпреварваше всички останали държави в икономическото си развитие. По онова време Източна Европа беше в твърдата хватка на социализма; Индия се огъваше под гнета на бюрокрацията; Бразилия беше неконкурентна развалина, а Китай не бе започнал икономическите си реформи, след тежките сътресения на Културната революция. На свой ред, Турция беше потънала в икономическото блато на застоя и предизвикваше интерес към себе си, само когато военните с преврат сваляха гражданско правителство. В средата на 70-те години на миналия век световната икономика, значителна част от която бе антикапиталистическа и отхвърляше пазара и свободната търговия, бе контраст на глобализираната и конкурентна икономика, каквато днес съществува в изброените страни. В тогавашния свят, Г-7 играеше полезна роля, макар и да не беше най-важната група страни.
Но какво е положението днес? Кой се интересува сега от данъчната система на Япония? Кой се вълнува от състоянието в Италия, която се мъчи да регулира своите финаси и икономика? Кой се вслушва в мнението на Великобритания за тарифите и данъците или в мненинето на Франция за правата върху интелектуалната собственост? Накратко, Г-8 се превърна в неплодотворен спектакъл, в който европейците и американците си придават вид, че все още управляват света. Русия пък, неудачно се опитва да не изглежда прекалено тромава и ненужна.
Г-8, която възнамеряваше да решава големите международни проблеми в икономиката, но не включваше страните от БРИК, Турция и Индонезия, днес е един нелеп анахронизъм. Дори такива международни органи, като Международния валутен фонд и Световната банка признават, че в предстоящите от пет до петнадесет години, новите пазарни икономики ще бъдат много по-важни за икономическия растеж, отколкто развитите страни. Това не е някаква прогноза или спорна идея за бъдещето. Защото през 2013 година, на формиращите се пазари вече се пада лъвският пай от международния прираст, а разликата между изпадналите в застой развити държави от една страна и бурно развиващите се някога „бедни” страни оттук нататъка само ще се заличава. На много страни от Г-8 значително ще потръгне, ако те някога бъдат в състояние да достигнат своето икономическо ниво, което имаха през 2008 година. Днес обаче, техните икономически показатели, след глобалната криза, са повече от разочароващи.
Ако западните държави искат да се съберат и да поговорят, как да спрат своя упадък, особено на фона на Азия, тези страни разбира се имат пълно право на това. Но за целта, би трябвало да поканят в клуба си такива страни като Испания, Холандия, Австрия, Полша, Чехия и Словакия и в същото време да изключат Русия, която очевидно не се явява част от Запада. Ако обаче богатите страни с най-мощни икономики искат да се съберат, за да определят дневния си ред, напълно очевидно ще им трябва присъствието на Китай, Индия и Бразилия, а възможно и на Южна Корея. Дали обаче, в такъв случай на тях не би им трябвало да изгонят от своя клуб например Италия и Канада, а възможно даже и Великобритания и Франция.
Сега Г-8 се мъчи да бъде западен и богат клуб, но това не им се удава особено. Има достатъчно форуми, на които западните държави могат да обсъждат обща стратегия, така че няма належаща необходимост от създаването на нова организация, благодарение на която Западът би могъл да излага своите идеи и мнения.
Някой трябва да направи решителната крачка, за да изведе Г-8 от сегашното й неефективно състояние, като я замени с Г-20, а може би и с Г-25. Възможно е Русия да постъпи именно така следващия път, когато ще се провежда поредната среща на високо равнище на Г-8. Някои изказват мнението, че Г-8 не трябва да има постоянен състав от членове, както е сега, а трябва да притежава строги и прозрачни критерии за членство, които се основават най-вече на тяхното ниво на производство. Страните-членки на този клуб би трябвало да имат и някакви поощрения, да кажем в спазването на изискванията на Световната търговска организация. Някои се съмняват, че дори такава окрупнена и усилена организация ще успее да постигне съществени промени, обаче тя би имала значително по-големи шансове да измени в положителна посока икономическата политика, в сравнение със сегашния клуб Г-8, изпитващ разрушителните мерки на политиката за строги икономии.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161095
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031