Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2013 22:08 - Фаталният пакт Рибентроп-Молотов
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2257 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.08.2013 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 24 август 1939г. светът бе дълбоко разтърсен. Причината за това бе новината, че между нацистка Германия и Съветска Русия бе подписан пакт за ненападение. Германският външен министър Рибентроп и съветският му колега Молотов сложиха подписите си под един пакт, който щеше да изиграе световна роля. Разбира се, зад двамата външни министри прозираха ролята и волята на Хитлер и Сталин. Пактът бе спешно договорен, защото германската военна флота вече се движеше към северните брегове на Полша. Хитлер отдавна бе решен да превърне Полша в плацдарм за нахлуване впоследствие в СССР. На свой ред Сталин не си правеше илюзии, че войната с Германия може да бъде избегната, но търсеше всякакви начини да я отложи. Това му бе жизнено необходимо за да реорганизира Червената армия, тежко пострадала от сталинските чистки на своя офицерски състав. На Сталин също така му бе нужно време за да укрепи и превъоръжи своята армия. Фактически от пакта спечели най-много Хитлер, който на 1 септември 1939 г. нахлу в Полша и бързо разгроми полската армия. На свой ред, на 17 септември 1939г., съгласно секретния протокол на пакта Рибентроп-Молотов, Съветската армия наврезе в Полша от Изток, допринасяйки за нейния пълен разгром. Великобритания и Франция още на 1 септември обявиха война на Германия, но фактически не направиха нищо реално за да й помогнат.
Както стана по-късно известно, пактът Рибентроп-Молотов съдзържаше и секретен протокол, който определяше как да бъде поделена Централна Европа. Този секретен документ бе пазен в тайна в продължение на десетилетия от руската страна. Американаците обаче откриха копие от секрпетния протол след тяхната окупацията  на Германия. От своя страна Москва десетилетия наред отричаше съществуването на секретен протокол, докато накрая през 1989г. публикува неговия пълен текст.
Но да се върнем към събитията от началото на Втората световна война. Хитлер ликуваше, когато Рибентроп му донесе току-що подписания пакт. Защото това означаваше за Германия, че тя няма да воюва на два фронта – западен и източен. Германия окупира западната половина на Полша, докато Русия зае нейната източна половина. През ноември Сталин нападна Финландия, която съгласно секретния протол на пакта попадаше в съветската сфера на влияние. През 1940г. СССР силово наложи просъветски правителства в Литва, Латвия и Естония. Тези правителства, с ясно изразена просъветска ориентация, незабавно поискаха присъединяването на Балтика към СССР. Малко по-късно Сталин окупира Бесарабия и Северна Буковина, също съгласно тайния протокол.
Сталин беше пределно наясно, че войната с Германия е неизбежна, но правеше всичко възможно да я отложи за да спечели ценно време. Колкото до Хитлер, той бе изразил своите амбиции публично да се възползва от житницата на Украйна и от богатите природни ресурси на Урал, разбира се след като разгроми Червената армия.
За подписването на пакта Рибентроп-Молотов голяма роля изигра и политиката на западните държави, конкретно на Великобритания и Франция. Съгласно тяхното споразумение с Хитлер  от Мюнхен 1938г., те дадоха един вид картбланш на Германия да смаже и окупира Чехословакия. С овладяването на Чехословакия и Полша, Германия си осигури стратегически важен плацдарм за нападението на Вермахта над Съветска Русия през юни 1941г.
След четири години невиждано тежка и кървава война, Червената армия заби знамето си над германския Райхстаг. Освободена от нацистите бе и цяла Източна и Централна Европа, където Москва наложи един вид сталински комунизъм. Във Великата отечествена война срещу нацистка Германия, СССР, който изигра главната роля за победата над германския фашизъм, заплати изключително висока цена. Загубите на руснаците - цивилни и военни, надхвърлят 25 милиона души, което е около 14% от предвоенното население на Съветска Русия. Загубите пък на победената Германия се равняваха на по-малко от 9% военни и цивилни лица. В заключение искам да подчертая следното: пактът Рибентроп –Молотов не е основна причина за несравнимата по своите жертви война между СССР и Германия. Главната причина се крие в германския опит за генерален реванш след капитулацията в края на Първата световна война. И няма защо да се заблуждаваме, че именно патологичните амбиции на Хитлер да завладее Европа и да подчини света, доведоха до най – страшната катастрофа в историята на човечеството.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165472
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930