Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2013 16:58 - Ангела Меркел отново канцлер на Германия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
2



Благодарение на своето умение в провеждането на вътрешната и външна политика, Ангела Меркел ще спечели изборите на 22 септември и отново ще бъде канцлер на Германия. Допитванията до общественото мнение еднозначно предричат трети мандат за “желязната фрау”. Единственият въпрос е дали германските либерали ще успеят да преминат пет процентовата бариера, за да се запази сегашната управляваща коалиция. Ако обаче либералите не успеят, тогава се очертава голяма коалиция със социалдемократите, но Меркел ще запази канцлерския си пост.
В резултат на финонсово-икономическата криза в еврозоната канцлерът на Германия стана най-влиятелният лидер в Обединена Европа и същевременно най-влиятелната жена в световната политика.
Ще напомня, че Меркел произлиза от семейство на лютерански свещеник в бившата ГДР и завършва с отличие физико-химия. Според допитването на БиБиСи, днешна Германия се явява най-популярната държава в света, което в не малка степен се дължи на политиката на Ангела Меркел.  По време на сегашната остра международна криза, свързана с химическото оръжие на режима на Башар Асад, Меркел не зае решителна позиция заради самата решителност. Тя се отличава с комбинация от твърдост и гъвкавост. Нейното влияние в Европа, както и начинът на управление в Берлин се обясняват в много голяма степен  с характера на германския канцлер. Тя подхожда към всички основни въпроси с безпристрастен прагматизъм и германска методичност.
Меркел не се зестъпва за мащабен проект на ЕС, който сега обединява 28 държави, но безспорно наблюдава с голямо внимание и тревога развитието на процесите в  Евросъюза.
Не бива да се забравя, че именно Меркел наложи на ЕС политиката на строги икономии по време на дълбоката криза в европейската общност, с което си навлече гнева на страните от Южна Европа и най-вече на Гърция, Португалия и Испания.
Когато обаче политиката на строги икономии постави под заплаха най-слабите икономически държави в еврозоната, а това застрашаваше и самата германска експортно ориентирана икономика, Меркел бързо се ориентира и съответно намали категоричните си призиви за реформи. А тези необходими реформи вече бяха извършени в самата Германия. И това се оказа сполучлив ход, особено предвид назряващите антигермански настроения в Южна Европа.
Тук трябва да подчертая, че спадналия курс на еврото в резултат на слабостта на страните членки от Южна Европа, несъмнено допълнително повиши конкурентоспособността на германската експорно ориентирана икономика. Днес Германия е истински експортен гигант, който се нарежда на трето място в света след САЩ и Китай.
Съперникът за канцлерския пост от Социалдемократическата партия, не можа да предложи завладяващи предизборни идеи и програми, като същевременно не успя убедително да покаже, с какво неговата партия се отличава от платформата и политиката на християндемократите на Ангела Меркел.
Светът обаче, трябва много внимателно да следи политическата картина в Германия, защото Ангела Меркел по време на своя трети мандат, въпреки очевидната й предпазливост, може да предприеме решителни крачки. Особено що се отнася до Евросъюза. В крайна сметка, Германия като най-важната страна в ЕС, е способна да поведе Европа по трудно предвидим нов път. За такова развитие съществуват реални предпоставки, както в икономиката, така и в областта на по-нататъшната европейска интеграция. Защото Ангела Меркел се отличава с това, че изчаква дадени проблеми да узреят, и чак тогава да предприеме решителни крачки.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160628
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031