Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 18:03 - Феноменът Ангела Меркел
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
1



Дясноцентристкият блок ХДС-ХСС спечели повече от убедителна победа в германските парламентарни избори. Но фактически изборите бяха спечелени най-вече от Ангела Меркел, която ще бъде канцлер трети мандат. Дошла в политиката на обединена Германия от комунистическата ГДР, избрана от Хелмут Кол за пръв негов помощник, Ангела Меркел ще запише името си в германската история наред с Айзенхауер и Вили Бранд. По начало Меркел е новак в голямата политика. Тя е завършила квантова химия и се издига в политиката след обединението на Германия. Не особено убедителен оратор, без някаква изявена харизма, именно Меркел спечели изборите на ХДС-ХСС. Спечели ги със своя голям труд, подчертана последователност, търсене на компромиси и на консенсус.
Смело може да се каже, че именно Меркел извади Германия, като освободи германците от тяхната вина на миналото. И накара своите сънародници да се чувстват отново първостепенна сила, не само в Обединена Европа, но и на световната сцена.
Днес Германия безспорно е икономическият господар на Европа, задаваща с чувство за мярка процесите на европейското обединение и спасявайки с многомилиардни кредити затъналите в дългови кризи държави от южна Европа. Някои сравняват Ангела Меркел с Маргарет Тачър и затова по подобие на “желязната лейди” я наричат “желязната фрау”. Меркел упорито преследва своите убеждения и представи, но същевременно е подчертано гъвкава. Нейният необичаен за днешен политик бекграунд, означава дълбоко премисляне и точно съобразяване с съществуващите реалности.
Меркел не е блестящ оратор или харизматичен лидер, но е политик, който е истински прагматичен, чужд на всякакви идеологически мантри и някак си много близък до обикновените германци.
Няма съмнение, че благодарение и на нея, Германия икономически просперира, въпреки продължителната криза в световен и европейски мащаб. Сравнението на Ангела Меркел с Маргарет Тачър е доста повърхностно. Действително Тачър извади Великобритания от блатото, в което Обединеното кралство бе затънало, но с цената на елиминиране на британските профсъюзи и със свирепо затягане на коланите за мнозинството британци. По нейно време богатите станаха още по-богати, а бедните още по-бедни. Нищо подобно не се случи в Германия при Ангела Меркел. В Германия безработицата е под 5% и с едно по-справедливо разпределение на богатството.
Сега на Меркел предстоят огромни задачи – да извади най-после еврозоната и ЕС от петгодишната дълбока криза. За целта тя разполага с един добър финансист, неин съмишленик, в лицето на министъра на икономиката Шойбле. Но по-важното е друго, Меркел вярно преценява кога е време за строги икономии, и кога е време за силно държавно финансиране на стопанството.
Нейната сентенция е: Толкова години спорове и агония, нека вървим към общ просперитет. В най-точния смисъл на думата, Ангела Меркел олицетворява духа на новото време. Разбира се, днешна Германия има и своите проблеми. Но Меркел прави възможното да ги решава последователно, в зависимост от тяхната времева значимост и в съответствие с германските особености и манталитет.
Първото предизвикателство пред нея е да продължи успешното сближаване на двете Германии, което тя прави с добре премерени крачки. Второто, още по-голямо предизвикателство е да изведе еврозоната и ЕС от продължителната криза. Някои икономисти предричат, че тази необикновена криза може да продължи 10-20 години.
За Ангела Меркел обаче, такива прогнози не са реални, а още по-малко предвидими. Германският социално-икономически модел не е универсална рецепта. Просто защото в ЕС членуват страни с много различна степен на икономическо развитие. Затова очаквам, че Меркел в коалиция със социалдемократическата партия не само ще продължи да отпуска многомилиардни кредити на потъналите в дълбока дългова криза, бюрокрация и слаба конкурентоспособност страни-членки на ЕС. Нещо повече, Меркел с добре премерен натиск ще ги насочва към реформи и рационалност донякъде по германски образец.
Пред рекламния предизборен афиш на Меркел, едно момиченце попитало баща си – дългогодишен кореспондент на Ню Йорк Таймс в Германия, тази ли жена днес управлява света? Не знам какво е отговорил бащата, но за мен е ясно, че Меркел е политик на сегашното време – трудно, противоречиво, пълно с неизвестност. В заключение ще си позволя да кажа, че Ангела Меркел е точният политик в точното време, на точното място.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160890
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031