Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 14:12 - Как автократът Путин надви демократа Обама
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1249 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Сирия се води ожесточена гражданска война. На 21 август силите на режима в Дамаск за пръв път употребиха химическо оръжие. Във връзка с това, държавният секретар Кери заяви, че планираните от САЩ удари с крилати ракети по сирийски обекти, могат да бъдат избегнати, ако режимът на Башар Асад предаде химическото си оръжие под международен контрол. Кремъл светкавично се хвана за недообмислените думи на Кери и излезе с предложение именно за поставянето на сирийския химически арсенал под строг международен контрол. Колко сполучлива ще бъде такава операция, колко време ще отнеме и колко средства ще изисква, това вече е от третостепенно значение. Само ще напомня, че международните инспектори и досега си блъскат главите около иракското хипотетично ядрено оръжие, което по всяка вероятност е само мит и предлог за свалянето със сила на Саддам Хюсеин.
Режимът на Башар Асад е не по-малко отвратителен и доведе до стотици хиляди жертви и истинска бежанска вълна.
Но да се върнем малко назад. Британският парламент вече бе отхвърлил предложението на премиера Камерън за участие в ударите срещу Сирия. На свой ред, Конгресът на САЩ е силно раздвоен относно американската военна операция срещу Сирия. Същото важи и за френския парламент, въпреки готовността на президента Оланд да бъде съучастник на САЩ.
Както и да е, Русия оказа силен натиск върху Башар Асад и той бе принуден да приеме руското предложение за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол и последвалото им унищожение. Това бе бърз и ловък ход на Путин, с който той постави Обама в почти безизходно положение. Особено като се имат предвид протестите на американското общество срещу военна намеса на САЩ в Близкия Изток, която може да запали война в целия регион. А от този регион идва голямата част от петрола за Запада.
При този развой на политическите събития, Путин не само излезе от изолацията заради съюзничеството си с Асад, но и в някакъв смисъл руският президент си извоюва ролята на един вид миротворец. Едва ли има съмнение, че Русия по инерция и геополитически интереси се опитва да спасява режима в Дамаск, но по-важното е, че Путин извоюва чиста победа над Обама. Или ако използваме терминологията на джиу джицу, Путин спечели “ипон”.
Разбира се, войната в Сирия ще продължи, вземайки нови хиляди жертви. Но наред с това, Башар Асад засега запазва позициите си на безмилостен диктатор, който изтребва собствения си народ. Но политическата игра около Сирия има много по-широки измерения. Първо, Путин си спечели ценни точки, като фактор, възпрепятствал една широка война в Близкия Изток, която може да въвлече Ливан, Йордания, Саудитска Арабия и даже Ирак. Второ, Путин избягва опасността от военен сблъсък между американските и руските бойни кораби, разположени сега край сирийските брегове. Трето, Путин отново печели доста изгубеното си влияние в Близкия Изток, като политик, който предотвратява широка близкоизточна война. И може би най-важното, Русия отново излиза на световната сцена, като един от главните итрачи. Излиза в ролята на балансьор на хегемонията на САЩ и като световна сила.
Политиците на Запад могат да се тревожат от това как техните позиции по Близкия Изток биха се отразили на общественото мнение в собствените им страни. И съответно, как ще се отразят на следващите избори.
За Путин такъв проблем почти не съществува. В Москва и другите големи градове на Русия антипутинската опозиция ще продължи да протестира срещу неговото авторитарно управление. Но първо, опозицията далеч не е толкова силна, за да разклати основите на Кремъл. Второ, дирижираната от Кремъл пропаганда ще свири на струната на нараненото чувство на руснаците, които по време на СССР деляха равностойно мегдан със суперсилата Америка. Трето, Путин успя да спечели подкрепата на страните от БРИКС – Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Колкото до Китай, при Путин Русия се опитва да възстанови руско-китайския съюз, като противес на САЩ.
От всичко казано дотук, се вижда, как една гражданска война във второспенна по значението си Сирия, може чрез добре пресметнати и ловки ходове на Москва, да измени геополитическото положение в света. И да го направи въпреки, че днешна Русия не може въобще да се сравнява с мощта и световното влияние на бившия СССР.
Разбира се, политическата игра на високо равнище далеч още не е привършила. Вашингтон вероятно ще направи всичко възможно, за да се опита да възстанови досегашната си хегемония. Но Путин се показа, като умел и ловък играч, за който сега се говори, че може дори да бъде предложен за Нобеловата награда за мир. Това разбира се, би компрометирало тази висока награда.





Гласувай:
1



1. dolce - да бе да
25.09.2013 14:29
Според теб Путин лош Обама добър
Асад е изверг?
Извергите обаче са другаде, най вече зад стените на Белия дом. Тази отвратителна циониска боза която се лее от екрана напоследък май май заблуждава само безмозъчните чалгослушатели?
язаък за парите които наливат в осраните и продажни "български" медии
Ако зависеше от мен досега да е станало доста горещо на хамериканците тук на Балканите
бих постъпвал с тях така както техните слуги от Ал Кайда постъпват с християните в момента в Сирия и то с голямо удоволствие.
А що се отнася до така наречената химическа атака в Сирия не е ли ясно кой и защо я проведе?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164563
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930