Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2013 11:36 - Възстановява ли Русия бившата съветска империя
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Западът и конокретно ЕС правят съществени опити за да попречат на Кремъл да възстанови бившата Съветска империя. В случая с Украйна става дума за асоцииране в ЕС, което теоретически би отворило огромния пазар на ЕС за украинския износ. И реципрочно би отворило Украйна за стоките и услугите на ЕС. Това обаче е вярно само до някъде. Руският президент Путин вижда Украйна в перспектива като член на Митническия съюз, който е под кротрола на Москва. В него вече членуват Беларус и Казахстан. Нещо повече, митническият съюз е крачка в посока на планирания от Путин Евразийски съюз, който до известна степен да запълни геополитическия вакуум, образувал се след разпадането на СССР.
Ръководството в Киев обаче внезапно и изненадващо за Запада прекрати преговорите за асоцииране с ЕС и практически изключи постигането на споразумение с ЕС, предвидено за срещата на високо равнище във Вилнюс на 29 ноември. Тук ще поясня, че Литва е ротационен председател на ЕС.
За Брюксел решението на Киев бе не само изненадващо, но и оскърбително. Това решение бе взето от украинския президент Янукович. Преди тази “политическа гилотина” ЕС бе отложил широките реформи, които Украйна трябваше да извърши преди споразумението за асоцииране. ЕС също така предложи на Киев да пусне от затвора ръководителката на украинската опозиция Юлия Тимошенко на лечение в Германия. Президентът Янукаович обаче, както и украинския парламент не одобриха тази оферта, защото силно се опасяват, че веднъж извън затвора Тимошенко ще започне пропагандна кампания срещу Янукович и ще му попречи да спечели още един президнтски мандат през 2015година. Сега Западът хвърля цялата вина за осуетеното асоцииране на Украйна върху мощния натиск на Русия. И конкретно върху запхлахите на Путин да остави “братска Украйна” без доставките на жизнено необходимия руски природен газ. Впрочеем, украинската промишленост през август т.г. вече усети последствията от руските заплахи на практика. Сега в допълнение Кремъл предупреди Киев за налагането на високи мита върху украинския износ за Русия.
И така, Янукович бе изправен пред труден избор. От една страна, бъдещите изгоди от споразумението с ЕС, от друга страна, непосредствените поражения от ограничаването и спиранито на руските доставки на природен газ. Освен това, под заплаха се поставяше съдбата на украинския износ за обширния руски пазар . При това положение Киев прибегна до “соломоновско решение” да отложи споразумението с ЕС за по-добри времена.
Украйна не единствената бивша съветска република, която Путин планира да въвлече в Митническия съюз, а по-късно и в Евразийския съюз, който да се превърне в сурогатен заместител на СССР. Това се отнася освен до Украйна, и за Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан. Драматичните събития през последните дни около съдбата на Украйна съвсем не означават търговска война между Русия и ЕС. В случая става дума за геополитическо съпреничество между Русия и Евросъюза. Не мога да не отбележа, че ЕС като икономическо обединение волю или неволю е съучастник в геополитческата стратегия на САЩ за нанасяне на двоен удар върху Русия. Защото от една страна имаме военнополитическия натиск на НАТО, а от друга страна се планира икономическата изолация на Русия чрез включването в ЕС на най-важната страна в региона – Украйна, която по значението си отстъпва само на самата Русия. Икономиката на Украйна обаче се намира в тежко положение, така че се нуждае от значителни външни кредити. Москва вече каза, че може да осигури на Киев 10 милиарда долара. На свой ред ЕС се ограничава с това, че асоциирането на Украйна ще й помогне да излезе от кризистното положение. Президентът Янукович, който се движи по острието на бръснача, очевидно се надява да сключи споразумението с ЕС на срещата на високо равнище идната пролет.
Тук трябва да се имат предвид още два фактора. Първо, Киевска рус през Х век е играла ролята на люлка на руската държава, а в последствие се е превърнала в част от от континенеталната империя на Москва. Това става още по времето на царизма в Русия. И второ, в Украйна, конкретно в Крим и източната част на страната мнозинството жители са руско-говорящи и имат самосъзнанието на украински руснаци. Така че, съвсем не е случайно, че георпполитическите замисли на Запада спрямо Украйна се оказаха въздушни кули.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160947
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031